rozwiąż równanie
Nika: 81x4−625=0
81x4=625
i co dalej?
mogę zapisać 81x=4?
2 mar 12:26
Maslanek: Łe tam... Po co?
81x4−625=34x4−54=(3x)4−54
2 mar 12:28
Antek: nie mozesz tak zapisac Przeciez mas pierwiastek stopnia 4
| | 625 | | 625 | |
Mozesz zapisac tak x4= |
| to x= 4√ |
| = dalej licz |
| | 81 | | 81 | |
2 mar 12:30
Maslanek: W zasadzie Antek to x=±√,,,
2 mar 12:31
Saizou :
Maslanek
81x
4=625
2 mar 12:31
mim:
(9x2−25)(9x2+25)=0
(3x−5)(3x+5)*(9x2+25)=0
teraz sama ........
2 mar 12:31
Nika: 9x2−25=0 v 9x2+25=0
9x2=25 v 9x2=−25
9x=5 v 9x=−5 v 5
x=9/5 v x=−9/5 v 9/5
tak?
2 mar 12:50
Antek: | | 25 | |
nie bo 9x2=25 to x2= |
| to x=√25/9=U{5/3} lub x=−√25/9 =−U{5/3} |
| | 9 | |
teraz 9x
2=−25 odpowiedz sobie na pytanie . Czy istnieje pierwiastek kwadratowy z liczby
ujemnej ?
2 mar 12:54
Nika: no okej nie ma takiego
2 mar 12:58
Antek: To jakie bedzie rozwiaznie tego rownania ?
2 mar 12:59
Nika: 3x−5=0 v 3x+5=0 v 9x2+25=0
3x=5 v 3x=−5 v 9x2= −25
x=3/5 v x=−(3/5) v x= √U5/3 v x=√U−5/3
2 mar 13:03
Antek: nadal jest zle .
Przeciez przed chwila napisalas ze rownanie 9x2=−25 nie ma rozwiaznia to po co je
rozwiazujesz i w dodatku jeszce zle ?
2 mar 13:09
Nika: tak wiem, już mi się wszystko pomieszało + źle podzieliłam
czyli wynikiem bedzie x{−5/3, 5/3 i 0}
2 mar 13:17
Antek: Tak ale bez tego 0
2 mar 13:22
Ela: 5+9x2=........... jak poprawnie rozwiązać
12 mar 20:35
Eta:
Kupiłaś ciastko za 5zł i 9 lizaków po 2 zł to ile zapłacisz?
5+9*2 ⇒5+18 =23 zł
Natomiast (5+9)*2 = 28zł ( 5 lizaków i jeszcze 9 lizaków
12 mar 20:56