Dana jest funkcja f(x) = (m^2 4) x^2 mx 3. Wówczas...
krzychu: Dana jest funkcja f(x) = (m2+4) x2+mx+3. Wówczas:
a. dla m=−2 funkcja osiaga swoja wartosc najwieksza
b. dla m=0 fun. ma dwa miejsca zerowe
c. dla m=−2 fun. jest liniowa
d. dla m=0 fun. nie ma miejsc zerowych
27 paź 23:59
Eta:
a) m= −2
to: f(x) = 8x2 −2x +3 −−− parabola ramionami do góry więc nie ma wartosci najwiekszej
odp a) odpada
b) dla m= 0
f(x) = 4x2 +3 => 4x2 +3 =0 => 4x2 = −3 −−− sprzeczność
odp. b) odpada
c) odpada bo to ta sama funkcja co w a) −−− więc kwadratowa
d)
ta sama funkcja co w b)
czyli nie ma miejsc zerowych
zatem prawidłowa odp. to: d)
28 paź 00:08
AROB: Odp. d)
Dla m = 0: f(x) = 4x2 + 3 − taka funkcja ma tylko wartości dodatnie, więc nie ma miejsc
zerowych.
28 paź 00:08
Eta:
Teraz idę na herbatke i coś słodkiego

Zgadnij
AROB co to takiego jest?
28 paź 00:10
AROB: Oczywiście CHAŁWA

!
28 paź 00:12
Eta:

...........
28 paź 00:14
28 paź 00:17
karolinka8283: f(x)=(m+4)x+mx+3
22 lut 20:04