zadanie z analizy matematycznej, wyznacz granice ciągów
fanpage212: wyznacz granicę ciągów:
a) an=√ n2+n+1−√ n2+1
b) an= w liczniku (n2+1)n!+1 w mianowniku (2n+1)(n+1)!
c)an=1/2n *sin(n2+1)
2 mar 12:05
wredulus:
Przynajmniej zadaj sobie tyle trudu aby zapisac te przyklady porzadnie
2 mar 12:06
fanpage212: a) an= √n2+n+1−√n2+1
2 mar 12:32
Saizou :
| | a2−b2 | |
zastosuj wzór a2−b2=(a−b)(a+b)⇒a−b= |
| |
| | a+b | |
2 mar 12:34
Domel: Saizou i jak z trapezem?
2 mar 12:41
Domel: a w tych ciągach to n dąży do 0 czy +oo a może −oo


Ponieważ to są ciągi (malejący lub rosnący) to podejrzewam, że n dąży do +oo lub −oo (0 pewnie
odrzucamy)
2 mar 12:47