Fizyka kinematyka - oblicz prędkość początkową i przyspieszenie
Maciey: Witam mam problem z następującym zadaniem z Fizyki (dział kinematyka)
Predkosc ciała poruszajacego sie wzdłuz osi 0x dana jest równaniem v = (100 − 32x)(1/2)
m/s. Jakim ruchem porusza sie to ciało? Jaka jest predkosc poczatkowa oraz przyspieszenie
ciała? Ciało rozpoczeło ruch z punktu x = 0.
Liczę przyspieszenie (ze wzoru a=dv/dt), obliczajac pochodną równania V=(100 − 32x)(1/2)
Dalej za bardzo nie wiem co z tym zrobić, uprzejmie proszę o wskazówki
2 mar 11:34
Maciey: EDIT: Poprawiam równanie V=(100 − 32x)1/2
2 mar 11:36
wredulus:
Narysuj funkcje f(x)=√100−32x ... ten wykres prezentuje predkosc jaka posiada cialo w danej
chwili (x)
2 mar 11:41
Trivial:
Prędkość początkowa to
v
0 =
√100 − 32x0 = 10.
Przyspieszenie:
v
2 = 100 − 32x
2va = −32v
a = −16.
2 mar 11:51
Maslanek: Czy ma znaczenie, że prędkość jest podana w zależności od położenia?
| | dx | |
Żeby wyznaczyć zależność położenia od czasu trzeba by rozwiązać równanie |
| = √100−32x |
| | dt | |
Czyli byłoby to:
| | dm | |
Całkując i podstawiając m=100−32x ⇒ dm=−32dx ⇒ dx= |
| |
| | −32 | |
| | −1 | | dm | |
Mielibyśmy |
| ∫ |
| =t |
| | 32 | | √m | |
Skąd 2
√m=−32t
√100−32x=−16t
100−32x=256t
2
32x=100−256t
2
2 mar 11:58
Trivial: A stała gdzie?
2 mar 12:00
Maslanek: Ni ma

To pierwsze równanie rozwiązane moimi palcami
2 mar 12:01
Maciey:

Dziękuję za wskazówkę, wykres wygląda mniej więcej tak jak na obrazku.
Ale jak dojść do wyników na drodze obliczeń?
2 mar 12:02
Maciey: Ops spóźniłem się, serdecznie dziękuję za odpowiedzi powyżej.
Przeanalizuję wszystko i raz jeszcze spróbuję powalczyć
2 mar 12:03
Trivial: Maslanek, gratulacje, ale przez brak stałej nie zgadza się x(0) = 0.
2 mar 12:03
Maslanek: | | 25 | |
To mając stałą mielibyśmy x= |
| −8t2+C |
| | 8 | |
Wtedy podstawiając x do V(x) i obliczając wartość dla x=0 dostlaibysmy wartość tej stałej?
2 mar 12:05
Trivial:
Maslanek, co to za stałe na samym końcu. Trzeba od razu po całkowaniu!
Można też nie bawić się w stałe tylko od razu całkować w odpowiednich granicach.
| | −32dχ | |
∫x0x |
| = ∫t0t −16dτ t0 = 0, x0 = 0 |
| | 2√100−32χ | |
√100−32x −
√100−32x0 = −16(t − t
0)
√100−32x = 10 − 16t
100 − 32x = 100 − 320t + 256t
2
x = −8t
2 + 10t.
2 mar 12:11
Trivial:
Ze stałą:
√100−32x = −16t + C −16t + C ≥ 0.
100 − 32x = 256t2 − 32Ct + C2
Mamy mieć x(0) = 0, zatem:
C2 = 100 → C = 10
I wychodzi to samo co u mnie.
2 mar 12:26
Maslanek: Ok, racja

Ale powiedzmy:
" Skąd: 2
√m=−32t + C
Aaa... I wszystko się zgadza

Zastanawiałem się skąd wziąć t
1
2 mar 12:26
Maciey: Serdecznie dziękuję Wam za pomoc
2 mar 12:34