równania wielomianowe
Bartek123: Rozwiąż równania:
a) (x+1)3(x2+2x+1)(x2+5)=0
b)(16−x2)(8x3+1)(x2+2x+6)=0
c)(x2+3x+2)(x2+1)(x2−2x−3)=0
d)(x2−x−6)(x2+4x+4=0
e)(2x−x−1)(x+3)=0
f)(8x2−4x)(9x2+30x+25)=0
g)(9x2−16)(4x2+8)(x3−8)=0
Próbowałam zrobić, ale moje wyniki nie zgadzają się z tymi z odpowiedziami.
2 mar 11:12
Antek: iloczyn dwoch lub kilku czynnikow =0 jesli ktorys z czynnikow =0
np w a) (x+1)3=0 lub x2+2x+1=0 lub x2+5=0 i to rozwiazujesz
Wszystkie tak przyklady
2 mar 11:22
Bartek123: no to robię tym sposobem ale przykład c) się nie zgadza
c)(x2+3x+2)(x2+1)(x2−2x−3)=0
x2+3x+2=0 lub x2+1=0 lub x2−2x−3=0
Δ=1 x2=−1 Δ=23
x1=−1 x=?
x2=−2
2 mar 11:45
wredulus:
X2=−1 ... czyli brak rozwiazan
A w ostatnim zle wyliczona Δ
2 mar 11:47
Bartek123: a w odpowiedziach wyniki to x{−4,−(1/2), 4}
2 mar 11:48
wredulus:
Sprawdz czy odpowiedzi sa do tego podpunktu
2 mar 11:49
Bartek123: Δ=12−4*(−2)*(−3)
Δ=1−24=−23
2 mar 11:50
Bartek123: tak dobrze sprawdzam
2 mar 11:50
wredulus:
Bzduuura ... sprawdz jak sie liczy Δ
Te odpowiedzi (z ksiazki) NA PEWNO nie sa do tego podpunktu
2 mar 11:51
Antek: Δ=b2−4ac a nie tak jak liczysz Δ=a2−4bc
2 mar 11:54
Antek: Batek . Chciac sie brac za rozwiazania takich rownan to musisz znac wzory skroconego mnozenia
i je zastosowac .
,wiedziec ja sie liczy rownania kwadratowe . wiedziec ze rownanie postaci x2+b=0 nie ma
rozwiazan , wiedziec ze rowna ie postaci x3+/−b =0 ma rozwiazania
2 mar 12:12