jerey: | | 1 | |
rozwiązac rownanie (√7)2−3x = |
| 53x |
| | 25 | |
| | (x2−1) | |
2. log5(x2−1)−log5(x+1)=3 ⇒ log5 |
| = 3 |
| | (x+1) | |
log
5(x−1)=3
log
5(x−1)=log
5125
(x−1)=125
x=126 ?
w pierwszym nie mam pojecia jak zrobic wspona podstawe. prosze o pomoc / wskazowki z gory
dzieki
2 mar 11:11
jerey: o dziedzinie w 2 zapomniałem ⇒ D\R{−1,1}
2 mar 11:12
Kaja: 1. (
√7)
2−3x=5
−2*5
3x
(
√7)
2−3x=5
3x−2
| | 1 | | 1 | |
√72−3x=( |
| )2−3x/:( |
| )2−3x |
| | 5 | | 5 | |
2−3x=1
3x=1
2 mar 12:36
jerey: dzieki
2 mar 12:46