zadanie
zawodus: ZADANIE DLA MATURZYSTÓW
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji:
log
23(1−x
2+|x+1|)
2 mar 10:20
Saizou :
| | 2 | | 2 | |
tam w podstawie jest |
| czy |
| |
| | 3 | | √3 | |

najpierw dziedzina
1−x
2+lx+1l>0 ⇒x∊(−1:2)
a skoro funkcja log
2/3a jest funkcją malejącą to najmniejszą wartość osiąga dla największego
a, zatem 1−x
2+lx+1l ma być maksymalne i należeć od dziedziny, zatem wystarczy rozpatrzeć
| | −1 | | 1 | |
przedział (−1:2) w którym otrzymamy −x2+x−2, xw= |
| = |
| |
| | −2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | |
log2/3(1− |
| + |
| )=log2/3( |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
2 mar 10:51
Saizou :
poprawka
| | 9 | |
log2/3( |
| )=−2  |
| | 4 | |
2 mar 10:56
zawodus: Dostajesz złotą marchewkę
2 mar 14:42
Saizou : a mogę jabłuszko
2 mar 15:23
zawodus:
2 mar 15:32
Saizou : dziękować xd
2 mar 15:37
hugo: wytłumaczcie mi :
zatem wystarczy rozpatrzeć
przedział (−1:2) w którym otrzymamy −x
2+x−2. xw=1/2
| | 1 | | −b | | 1 | |
Podstawiasz pod x => |
| , gdyż wychodzi Ci |
| = |
| Ale delta jest ujemna a nie |
| | 2 | | 2a | | 2 | |
równa 0, to tak można? proszę mi to rozwinąć dlaczego takie kroki ;x
po mojemu;
Δ<0
nie ma rozw.
2 mar 15:52
Saizou : ale ja badam dla jakiego argumentu x funkcja −x2+x−2 przyjmuje wartość największą
2 mar 17:45
hugo: chodzi o współrzędne p i q

? (jako wierzchołki ?!)
q= −Δ/4a

now it seems logical
2 mar 20:52
Saizou :
| | −b | |
dokładnie o p=xw=xwierzchołka paraboli= |
| |
| | 2a | |
2 mar 21:15
hugo: Przeraża mnie fakt że tak mało wiem, a przynajmniej długo mi zajmuje dojście do problemu a
jestem maturzystą :x
2 mar 21:17
Trivial:
hugo, Δ < 0 mówi jedynie tyle: wykres paraboli nie przecina osi Ox ⇒ nie istnieją
pierwiastki rzeczywiste. W szczególności nie jest to powód, żeby nie istniało minimum/maximum
albo też wynikiem nierówności x
2 + 2x + 9 > 0 był zbiór pusty. (Odpowiedź to R).
2 mar 21:25