dzielenie wielomianow
palma: wielomian w(x) przy dzieleniu przez dwumiany (x+1), (x+2), (x−1) daje reszty odpowiednie rowne
2, 3, 6. wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=(x+1)(x+2)(x−1)
w(x)=(x+1)*Q1(x)+1
w(x)=(x+2)*Q2(x)+3
w(x)=(x−1)*Q3(x)+6
w(x)=(x+1)(x+2)(x−1)+R(x)
w(−1)=1
W(−2)=3
W(1)=6
−a+b=2
−2a+b=3
a+b=6
a=2
b=4
R(x)=2x+4
2 mar 10:12
palma: sprawdzi ktoś?
2 mar 10:35
wredulus_pospolitus:
reszta z dzielenia przez (x+1) to w końcu 2 (treść zadania i układ równań) czy 1 (zapis
wielomianiu oraz w(−1) =
1)
2 mar 10:41
wredulus_pospolitus:
druga sprawa ... dlaczego R(x) zakładasz, że jest stopnia 1

R(x) = ax
2 + bx + c
2 mar 10:42
wredulus_pospolitus:
zauważ, że Twój układ równań jest sprzeczny:
−a+b = 2
−2a+b = 3
a+b = 6
(1) + (3) −> 2b = 8 −> b=4 −> (z 3) a=2
natomiast podstawiając do (2) masz: −2*2 + 4 = −4+4 = 0
= 3
2 mar 10:47
palma: źle przepisałam
w(−1)=2
W(−2)=3
W(1)=6
czyli mam a=2 i b=4
R(x) = ax2 + bx + c a jak mam uzyskać c?
2 mar 10:52
wredulus_pospolitus:
masz źle układ równań ... winno być:
(−1)
2a + (−1)b + c = 2
(−2)
2a + (−2)b + c = 3
(1)
2a + (1)b + c = 6
taki jest poprawny układ równań
2 mar 10:59
palma: a jak uzyskałeś ten układ?
2 mar 11:08
wredulus:
Tak samo jak Ty swoj ... tylko ja prawidlowy stopien wielomianu R(x) napisalem
2 mar 11:22
palma: dzięki
2 mar 11:24
Trivial:
Mała poprawka:
w(x) = (x+1)(x+2)(x−1)*Q(x) + R(x)
2 mar 11:29