trygonometria
matura: sinalfa+cosalfa=4/3 oblicz sin
3+cos
3. Mam zastosowac wzor skroconego mnozenia do szecianu?
(a+b)
3
2 mar 10:06
wredulus_pospolitus:
tak
2 mar 10:28
pb: sin a + cos a = 4/3
(sin a + cos a)2 = (4/3)2
1 + 2sin a * cos a = 16/9
sin a * cos a = 7/18
x = sin3 + cos3 = ( sin + cos )3 − 3sina*cosa(sina + cos a)
x = (4/3)3 − 3* 7/18* (4/3 ) = 64/27 − 14
2 mar 10:31
Antek: Po co rozwiazujesz do konca skoro to maturzysta
2 mar 10:32
matura: czemu − 14?
2 mar 10:34
wredulus_pospolitus:
dobre pytanie ... też nie mam bladego pojęcia jak mu wyszło to −14
2 mar 10:44
matura: no mi ostatecznie wyszlo 22/27
2 mar 10:47