Substancja zawiera 10^{6} jąder pierwiastka promieniotwórczego o okresie połowic
M@ti: Substancja zawiera 106 jąder pierwiastka promieniotwórczego o okresie połowicznego rozpadu
10s.
a) oblicz stałą rozpadu,
b) oblicz początkową aktywność promieniotwórczą,
c) oblicz liczbę jąder, która pozostanie po 1 minucie,
d) ile jąder ulegnie rozpadowi w czasie pierwszych 5s,
e) wyznacz aktywność po czasie 2s
P.S. Wiem, że to zadanie czysto fizyczne, ale może ktoś z Was umiałby je zrobić albo chociaż
wytłumaczyć jak je zrobić.
2 mar 10:05
wredulus_pospolitus:
a) wzór
b) wzór
c) wzór ... albo na logikę ... po 10 sekundach jest połowa czyli 5*105, po kolejnych
10sekundach jest połowa tego, czyli 2.5*105 ... po kolejnych 10 sekundach znowu połowa ...
itd.
d) wzór
e) wzór
wszystko to polega na podstawieniu do dwóch wzorów
2 mar 10:30
M@ti: A więc:
a) λ=0,693T
b) A=λN
c) N=A*Δt
d) N=A*Δt
e) A=ΔNΔt
Dobrze jest czy z innych wzorów muszę skorzystać?
2 mar 12:11