Dowodzenie twierdzen
aka: uzasadnij ze jezeli a rozne od b i c rozne od a i a+c=2b to
a/c−b + c/b−a = 4b/c−a
2 mar 09:33
Saizou :
jakieś może własne pomysły?
2 mar 09:34
wredulus_pospolitus:
| a | | 2a | | 2a | |
| = |
| = |
| |
| c−b | | 2c−2b | | c−a | |
| c | | 2c | | 2c | |
| = |
| = |
| |
| b−a | | 2b−2a | | c−a | |
dodaj do siebie te dwa ułamki i co otrzymujesz
2 mar 09:35
aka: otrzymuje 4b/c−a
2 mar 09:41
aka: czyli mam dodac te dwa wyniki i koniec
2 mar 09:50
wredulus_pospolitus:
jeżeli Ci wychodzi:
np. 2 = 2 ... to jest koniec dowodu bo wychodzi Ci, ze lewa strona równania ZAWSZE równa prawej
stronie równania
2 mar 10:33
aka: ok dzieki
2 mar 10:37