przybliżenie
Paulla : Przybliżenie z niedomiarem liczby x jest równe 25, a błąd względny tego przybliżenia jest
równy 18. Zatem :A. x = 22,(2) B. x = 28 47 C. x = 21 78 D. x = 25,625
2 mar 02:05
Janek191:
Czy dobrze przepisana jest treść zadania ?
2 mar 08:48
wredulus_pospolitus:
Paulla ... czy wiesz co to jest 'błąd względny'

druga sprawa ... 'przybliżenie z niedomiarem' wynosi 25 ... to liczba x będzie większa czy
mniejsza od tegoż przybliżenia
2 mar 09:06
Janek191:
Paulla jeszcze śpi !
2 mar 09:20
Paulla : treść jest dobrze przepisana

ja to zadanie zrobiłam tak że:
x−25x=
18
8(x−25)=x => x= 28
47 tylko nie wiem czy dobrze

mógłby mi ktoś to sprawdzić?
2 mar 15:19