ciągi
MIMI: Zbadaj monotoniczność ciągu an = 3n + 5/ 2n−1
2 mar 01:29
Ajtek:
Zapisz to porządnie.
2 mar 01:30
2 mar 01:35
Ajtek:
Teraz miło dla oka

. Zbadaj znak różnicy: a
n+1−a
n 
.
2 mar 01:37
MIMI: | | 3 | |
mi wyszło |
| tzn że jest rosnący ciąg? |
| | 2n−1 | |
2 mar 01:39
Ajtek:
Rosnący to on nie jest. Szukaj błędu w rachunkach.
| | 3(n+1)+5 | | 3n+5 | |
an+1−an= |
| − |
| =... |
| | 2(n+1)−1 | | 2n−1 | |
2 mar 01:42
MIMI: dobra dzięki już wiem gdzie błąd
2 mar 01:43
MIMI: mianownik źle wyliczyłem i potem z odp mi się nie zgadza
2 mar 01:43
Ajtek:
Ja raczej też

.
2 mar 01:44
Ajtek:
Chłopaku, ja prawie z 39 gorączką siedzę, bo spać nie mogę i jakoś myślę. Powodzenia

.
2 mar 01:46
MIMI: aż taki chory?
2 mar 01:48
Ajtek:
Bywa czasami.
2 mar 01:49
MIMI: no dobra to zdrowiej tam ja spadam do spania trzymaj się
2 mar 01:52
Ajtek:
Raz jeszcze powodzenia
2 mar 01:52