welomany
Trivial:
Zadanko dla chętnych.

Rozłożyć wielomian na czynniki:
a) A(x) = x
4 + 4x
3 + 10x
2 + 12x + 9
b) B(x) = x
5 + 3x
4 + 8x
3 + 11x
2 + 11x + 6
1 mar 23:37
bezendu:
Czemu takie bez pierwiastków ?
a) mam taki pomysł
(x2+2x)2+6x2+12x+9
1 mar 23:42
ICSP: Ja również mogę ?
1 mar 23:44
Trivial:
bezendu, bez pierwiastków są ciekawsze.
ICSP, pewnie że możesz... na swojej prywatnej kartce.
1 mar 23:49
bezendu:
w a może być coś takiego
(x2+2x+3)(x2+2x+3) ?
1 mar 23:52
ICSP:
1 mar 23:52
Trivial: bezendu, tak. To teraz zrób jeszcze b).
1 mar 23:54
bezendu:
b) x5+3x4+8x3+11x2+11x+6
1 3 8 11 11 6
−1 1 2 6 5 6 0
W(x)=(x+1)(x4+2x3+6x2+6)
Hmm ?
1 mar 23:57
Trivial: Źle przepisałeś współczynniki z Hornera. Poza tym to jeszcze nie koniec.
1 mar 23:59
bezendu:
(x+1)(x4+2x3+6x2+5x+6)
(x+1)(x2+x+3)(x2+x+2) ?
Teraz by się zgadzało po wymnożeniu ?
2 mar 00:02
Trivial:
1 1 3
× 1 1 2
2 2 6
1 1 3
+ 1 1 3
1 2 6 5 6
× 1 1
1 2 6 5 6
+ 1 2 6 5 6
1 3 8 11 11 6
Zgadza się. Gratulacje.
2 mar 00:08
bezendu:
Wziąłeś to z kiełbasy ? Bo tam było podobne albo takie samo zadanie. ?
2 mar 00:08
Trivial: Wymyśliłem na poczekaniu.
2 mar 00:09
bezendu:
2 mar 00:09
ICSP:
2 mar 00:13
Trivial:
ICSP, miałeś już dyskretną transformatę Fouriera?
2 mar 00:13
ICSP: nie miałem
2 mar 00:13
Trivial: Szkoda. Można ją wykorzystać do szybkiego mnożenia wielomianów.
2 mar 00:14
ICSP:
2 mar 00:15