przeksztalcenia
zadanie: 1. Dane jest przeksztalcenie liniowe T przestrzeni R3 oraz wektory X; Y;Z takie, ze
T(X) = T(Y ) = T(Z) = 0. Uzasadnij, ze
(a) dla kazdej liczby rzeczywistej t zachodzi T(tX) = 0;
(b) T(X + Y + Z) = 0;
(c) jesli W jest dowolna kombinacja liniowa wektorów X; Y;Z to T(W) = 0.
a) z jednorodnosci:
T(tX)=0
tT(X)=0
t*0=0
0=0
b)z addytywnosci:
T(X+Y+Z)=T(X)+T(Y)+T(Z)=0+0+0=0
c)
W=tX+sY+rZ
z jednorodnosci:
T(W)=T(tX)+T(sY)+T(rZ)=tT(X)+sT(Y)+rT(Z)=0+0+0=0
dobrze?
2. Uzasadnij, ze jesli przeksztalcenia T1 i T2 przestrzeni sa liniowe, to przeksztalcenie S
okreslone wzorem
S(X) = 2 *T1(X)−T2(X) jest tez liniowe. Posluz sie addytywnoscia i jednorodnoscia.
tutaj nie mam pomyslu tylko ze T1(2X)
1 mar 23:28
Trivial: 1. OK
Drugie: po prostu udowodnij: S(cx) = cS(x) oraz S(x+y) = S(x) + S(y).
1 mar 23:30
zadanie: dziekuje
1 mar 23:57
zadanie: 3. Korzystajac ze wzoru Jr(X) = rX na jednokladnosc o skali r oblicz (bez przechodzenia do
wspólrz¦dnych)
zlozenie Js ◯ Jt i odczytaj jakie to przeksztaªcenie.
Js(X)=sX
Jt(X)=tX
Js ◯ Jt=Js(Jt(X))=Js(tX)=stX jest to jednokladnosc o skali st
4. Translacja o wektor A dana jest wzorem T
A(X) = X + A. Poslugujac sie tym wzorem oraz wzorem
na
jednokladnosc z poprzedniego cwiczenia wylicz (bez przechodzenia do wspólrzednych) wzór
przeksztalcenia
zlozonego J
1/r ◯T
A ◯ Jr, i rozpoznaj jakie to przeksztalcenie.
| | 1 | |
J1/r ◯TA ◯ Jr= J1/r(TA(Jr(X)))=J1/r(rX+A)=(1/r(rX+A))=(X+ |
| A) |
| | r | |
| | 1 | |
jest to translacja o wektor |
| A. |
| | r | |
5. Znajdz wzór (we wspólrzednych) zlozenia symetrii Sxz wzgledem plaszczyzny Oxz z rzutem
prostokatnym
Pxz na ta plaszczyzne. Wyczytaj ze wzoru jakim przeksztalceniem jest to zlozenie.
Sxz(x,y,z)=(x,−y,z)
Pxz(x,y,z)=(x,0,z)
Pxz ◯ Sxz=Pxz(Sxz(x,y,z))=Pxz(x,−y,z)=(x.0.z)=Pxz
jest to rzut prostokatny na plaszczyzne Oxz.
moge prosic o sprawdzenie tych zadan?
2 mar 00:19
zadanie: ?
2 mar 11:30
Trivial: ok
2 mar 11:36
zadanie: dziekuje
2 mar 11:38
zadanie: mam jeszcze takie pytanie:
zlozenie funkcji f z g to: g ◯ f. (1)
zlozenie rzutu Pxy na plaszczyzne Oxy z rzutem prostopadlym Pxz na plaszczyzne Oxz to:
Pxz ◯ Pxy (2)
to pierwsze wiem, ze jest dobrze
a drugie wydaje mi sie, ze tez bo to z czym skladamy jest zawsze z lewej strony przed ◯ czy
tak?
bo spotkalem sie ze bylo napisane tak: Pxy ◯ Pxz a dotyczylo tego samego zlozenia co napisalem
ale chyba ktos sie pomylil bo powinno byc tak jak w (2) prawda?
2 mar 11:47
Trivial:
W ogólności powinno składać się za pomocą (1).
Akurat tak się złożyło, że Pxz∘Pxy = Pxy∘Pxz, więc nie robi to wielkiej różnicy.
2 mar 11:56
zadanie: dziekuje
2 mar 11:59
zadanie: 6. Jakie przeksztalcenia zadane sa nastepujacymi macierzami?
a)
(−1 0 0
0 1 0
0 0 −1)
wedlug mnie to obrot wokol osi Oy o kat π, bo cosα=−1, sinα=0 (porownujac odpowiednie wyrazy
macierzy obrotu wokol osi)
b)
(−1 0 0
0 −1 0
0 0 −1)
wedlug mnie to jednokladnosc o skali −1 wzgledem punktu (0,0,0) (rowniez tak mi wyszlo z
porownania macierzy jednokladnosci)
czy dobrze mysle?
2 mar 12:09
Trivial:
a) ok
b) Av = −v czyli OK.
2 mar 12:19
zadanie: dziekuje
2 mar 12:37