rzucamy dwa razy kostką. oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia, ze wyniki w obydwu
Jacek: rzucamy dwa razy kostką. oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia, ze wyniki w obydwu rzutach są
różne.
1 mar 22:51
Janek191:
I Ω I = 6
2 = 36
A ' − zdarzenie przeciwne − " wyniki w obu rzutach są takie same "
A ' = { (1,1),(2,2),(3,3),(4,4),(5,5),(6,6) }
I A' I = 6
więc
| | 1 | | 5 | |
P( A) = 1 − P( A' ) = 1 − |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
=========================
2 mar 08:59
Janek191:
Ω = { ( a, b) : a , b ∊ { 1,2,3,4,5,6 } }
I Ω I = 6
2 = 36
A' − zdarzenie przeciwne do A :
A ' − " wyniki w obu rzutach są takie same "
A'= { (1,1),(2,2),(3,3),(4,4),(5,5),(6,6) }
I A ' I = 6
więc
| | 1 | | 5 | |
P( A) = 1 − P{ A' ) = 1 − |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
=========================
2 mar 09:17
Janek191:
Ω = { ( a, b) : a , b ∊ { 1,2,3,4,5,6 } }
I Ω I = 6
2 = 36
A' − zdarzenie przeciwne do A :
A ' − " wyniki w obu rzutach są takie same "
A'= { (1,1),(2,2),(3,3),(4,4),(5,5),(6,6) }
I A ' I = 6
więc
| | 1 | | 5 | |
P( A) = 1 − P{ A' ) = 1 − |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
=========================
2 mar 09:17