Dziedzina
Uczę się: | | x+1 | |
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=√log12 |
| |
| | 9−x2 | |
pierwiastek jest pod całością.
1 mar 22:51
1 mar 23:05
Uczę się: 1
◯
x
2≠9
x≠3 U x≠−3
2
o
(x+1)(x
2−9) > 0
x
3−9x+x
2−9 >0
x
3+x
2−9x−9>0
x
2(x+1)−9(x+1)>0
(x+1)(x
2−9)>0
x+1>0 U x
2−9>0
x>−1 U x>3 U x<−3 − tu nie wiem czy nie porąbałem znaków równości
x∊(−
∞,−3) U (−1,+
∞) − tu nie wiem czy nie porąbałem znaków równości
3
o
a z tym logarytmem nie bardzo wiem jak zrobić
1 mar 23:37
Lorak: Nierówność źle rozwiązana, nieźle przykombinowałeś

Z tej postaci (x+1)(x
2−9)>0 możesz bezpośrednio odczytać miejsca zerowe, nie potrzeba
już wymnażać, bo po wymnożeniu doszedłeś z powrotem do postaci (x+1)(x
2−9).
Przypomnij sobie jak rozwiązuje się nierówności wielomianowe, odsyłam tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1692.html
Co do logarytmu.
prawą stronę zapisujemy przy pomocy logarytmu o tej samej podstawie
| | 1 | |
Podstawa logarytmu jest równa |
| , więc funkcja jest malejąca, czyli odwracamy |
| | 2 | |
znak nierówności:
Spróbuj rozwiązać
1 mar 23:58
Uczę się: x
1=−1
x
2=3
x
3=−3
i one mają być większe od 0 czyli
x∊(−3,+
∞)

co do logarytmu
| x+1 | | (x−3)(x+3) | |
| − |
| ≤0 |
| (x−3)(x+3) | | (x−3)(x+3) | |
tak?
2 mar 00:20
Lorak:

Nierówność nadal nie jest ok.
Przekształcenia przy logarytmie ok.
Jest mały problem, bo pomyliliśmy się przepisując mianownik.
Zamiast x
2−9, powinno być −x
2+9
2 mar 00:34
Uczę się: to nic. zresztą w podpowiedziach jest tak:
1pkt za napisanie tych założeń.
a drugi punkt jest za rozwiązanie te nierówności niewymiernej i jest napisane tak:
a rozwiązanie tego to:
x∊(−
∞,−3) U (−1,3)
więc nie wiem o co tu chodzi

z twojego obrazka wychodzi inaczej.
2 mar 07:51
Uczę się: co do logarytmu to nie wiem jak to dalej rozgryźć
2 mar 07:57
wredulus_pospolitus:
(x+1)(9−x
2) > 0
(x+1)(3−x)(3+x) > 0
−)(x−3)(x+1)(x+3) > 0
więc masz pierwiastki −−− x=3 , x=−1 oraz x=−3
rysujesz szkic 'metodą wężyka' ZACZYNAJĄ OD
DOŁU ze względu na to, że
− stoi przy
najwyższej potędze.
Jeżeli tak zrobisz ... otrzymasz prawidłowe rozwiązanie i drugi punkt.
2 mar 09:21
Uczę się: ok zapomniałem że od prawej strony sięrysuję
więc zostaje logarytm,
2 mar 10:24
zawodus: można też od lewej, ale inaczej wygląda wtedy algorytm
2 mar 10:25
wredulus_pospolitus:
x+1 − (x2−9) = −x2+x+10 = ....
i postępujesz analogicznie do tego co wcześniej
2 mar 10:27
Uczę się: | (x+1)−(x2−9) | |
| ≥0 /*(x2−9)2 |
| (x2−9) | |
x+1−(x
2−9)(x
2−9)≥0
x+1−(x
4−9x
2−9x
2+81)≥0
x+1−x
4+9x
2+9x
2−81≥0
−x
4+18x
2+x−80≥0
dobrze ja to robię?
2 mar 11:40
wredulus:
Bzdura ... czemu mianiownik zostal pomnozony jedynie przez czesc licznika
2 mar 11:44
Uczę się: pozbywam się ułamka.
2 mar 12:16
Lorak: Uczę się, wykres z 00:34 był dla (x−1)(x
2−9), dlatego odpowiedź się nie zgadzała
2 mar 13:09
Uczę się: ok z założenia logarytmu wyszło:
(x
2+x−8)(9−x
2)≤0
| | −1−√33 | | −1+√33 | |
x∊(−∞, |
| > U < |
| ,+∞) |
| | 2 | | 2 | |
założenie drugie:
x∊(−
∞,−3) U (−1,3)
i jak wyznaczyć z tego część wspólną?
| | −1+√33 | |
jest część wspólna (−1, |
| > |
| | 2 | |
ale nie widzę więcej części wspólnych a w odpowiedzi
| | −1−√33 | | −1+√33 | |
x∊(−∞, |
| > U (−1, |
| > |
| | 2 | | 2 | |
2 mar 15:49