Część calkowita z pierwiastka
Axwer: Wyznacz wszystkie liczby naturalne n, dla których [√n] jest dzielnikiem liczby n, gdzie [a]
oznacza część całkowitą liczby a.
1 mar 22:46
Kukiz: Sugestie?
2 mar 11:12
wredulus:
wskazówka, aby [√n] dzieliło bez reszty liczbę n, to:
1) n musi być kwadratem jakiejś liczby (wtedy √n to liczba całkowita)
2) [√n] = 1 ... wtedy n = ..........
2 mar 11:27
wredulus:
Oczywiscie to nie sa wszystkie warunki
2 mar 11:54
Maslanek: Tak myśląc lekko

[
√x]=k ⇔ k
2≤x≤k(k+2)
Weźmy różnicę między kwadratami kolejnych liczb:
(k+1)
2−k
2=2k+1
W ogólności więc odległość między kolejnymi kwadratami zawiera 2k liczb naturalnych
Więc
[
√n]|n ⇒ n∊{x∊N: ∃(k∊N) [k=max{k
2≤x≤k(k+2)} ⋀ ∃(m∊N, m∊{k, k+1, k+2}) x=m*k}
Hmm... Już się chyba sam pogubiłem w tych znaczkach

Ale działa w miarę dobrze
2 mar 12:19
a: jak Ty typie zadania na konkurs zadajesz innym do zrobienia to pozdro
3 mar 18:39