Monotoniczność.
Marcin: Zbadaj monotonicznosc funkcji y=x2lnx.
D= x>0
y'=2xlnx+x Dy'=Dy
teraz mam przyrównać do 0, 2xlnx+x=0 i głupie pytanie, ale co teraz? utknąłem...
1 mar 22:30
1 mar 22:31
wredulus_pospolitus:
2xlnx + x = 0 <=> x(2lnx + 1) = 0 <=> ... ciągnij dalej
1 mar 22:36
PW: A po co przyrównujesz pochodną do zera, gdy masz zbadać monotoniczność? Rozwiązuj nierówność
f'(x) > 0.
1 mar 22:58
Marcin: ok, ja nie sprecyzowałem, w dalszej części zadania mam obliczyć pkt przeciecia, czyli do tego
jest mi potrzebne przyrównanie do 0
1 mar 23:02
PW: Przecięcia, czy przegięcia?
Dokończ z monotonicznością i dopiero zastanawiaj się, czy jest w ogóle sens mówienia a punktach
przegięcia.
1 mar 23:36