Całka z pola wektorowego po krzywej skierowanej
Alojzy: Całka z pola wektorowego po krzywej skierowanej
Mam jeszcze jeden problem. Mianowicie, gdy mamy podaną jakąś funkcję.. Liczymy jej pochodne,
porównujemy, sprawdzamy, czy spełniają warunek potencjalności i szukamy potencjału.
Co wstawiamy za C(y) i C(x). Ja wiem, że jak są te same wartości, np.:
f(x,y)=3x3y2+C(y)
f(x,y)=3x3y2+C(x)
to logicznym jest, że f(x,y)=3x3y2
Co w przypadku, gdy liczymy potencjał i wartości przed C(x) i C(y) są różne?
1 mar 22:24
Trivial: Mogę pomóc, ale nie rozumiem pytania.
1 mar 22:33
Alojzy: Załóżmy, że mam dowolną całkę"
F(x,y) = (9x2y2)i+(6x3y−1)j
Szukamy pracy z punktu (0,0) do punktu (5,9).
Jak wiemy:
W = (całka)F * dr
Pomijając to co wcześniej w tym zadaniu się robi..
Chcę znaleźć potencjał f(x,y):
Tak więc robię to w ten sposób:
f(x,y)=(całka)9x2y2dx=3x3y2+C(y)
f(x,y)=(całka)(6x3y−1)dx=3x3y2−y+C(x)
Ile wynosi f(x,y)?
1 mar 22:41
Trivial:
Już wiem z czym masz problem.
| | ∂u | | ∂u | |
F = ( |
| , |
| ) = (9x2y2, 6x3y−1) |
| | ∂x | | ∂y | |
Szukamy potencjału:
| | ∂u | |
|
| = 9x2y2 → u = 3x3y2 + C(y) |
| | ∂x | |
Teraz zamiast robić to samo tylko dla 6x
3y−1 postępujemy inaczej:
| | ∂u | | ∂ | |
|
| = |
| (3x3y2 + C(y)) = 6x3y + C'(y) = 6x3y−1 |
| | ∂y | | ∂y | |
Zatem C'(y) = −1 → C(y) = −y + c
Czyli mamy u(x,y) = 3x
3y
2 − y + c.
1 mar 22:53
Alojzy: Z tego co zrozumiałem to liczę drugą pochodną, tylko tym razem po drugiej wartości, a potem
przyrównuję?
1 mar 23:04
Trivial:
Wykorzystujesz to co już wiesz. Skoro
u = 3x
3y
2 + C(y)
To
Skąd wyliczasz
C'(y) = ...
A ponieważ C jest funkcją jednej zmiennej to nie dodajesz na końcu stałej C(x) tylko liczbę c.
W ramach ćwiczeń masz przykład w 3D:
F = (e
xsiny + 2xyz
2, e
xcosy + x
2z
2, 2x
2yz + 3z
2)
1 mar 23:11
Alojzy: Ok. Przeanalizuję jeszcze jutro rano bo dziś chyba mi już nic nie chce wejść do głowy.
Dzięki za precyzyjną odpowiedź
1 mar 23:24