Cauchy zagadnienie
Alojzy: Mam problem z takim zadaniem:
Znaleźć rzeczywiste rozwiązanie y(x) zagadnienie Cauchyego:
y''(x) + 4y(x) = 0
y(0) = 1 i y'(0) = 2
Nie za bardzo rozumiem to zagadnienie. Próbowałem zrobić to za pomocą uzmienniania stałych, ale
chyba nie o to chodzi..
1 mar 21:55
sushi_ gg6397228:
masz do policzenia
r2+4=0
r1=...
r2=...
y= ........
liczysz potem pochodne i wyliczasz ile wyjda stałe z układu równań
1 mar 21:58
Trivial:
Można zrobić chociażby transformatą Laplace'a.
y'' + 4y = 0 → s
2Y − s*1 − 2 + 4Y = 0
Y(s
2 + 4) = s+2
| | s | | 2 | |
y(x) = cos(2x) + sin(2x) ← Y = |
| + |
| |
| | s2+4 | | s2+4 | |
1 mar 22:05