Rozwiąż równanie
Marec: Pomoże ktoś to rozwiązać?
Jeszcze bym prosił o wyjaśnienie tego

Dzięki!
1 mar 21:42
1 mar 21:45
Antek: Najpierw zalozenie co do mianownika ze wzgledu na p
| | A | | C | |
Potem metoda na krzyz czyli |
| = |
| to A*D= C*B |
| | B | | D | |
1 mar 21:46
Marec: Okey no będę musiał poczytać
1 mar 22:04
agulka:
| | 2 | |
Dziedzina: 3p+2≠0⇒3p≠−2⇒p≠− |
| |
| | 3 | |
3*(18−5p)=7*(3p+2)
54−15p=21p+14
−15p−21p=14−54
−36p=−40
1 mar 22:30
Antek: Powiem Ci ze nie ma innego sposobu na to zebys sie nauczyl. za to Tobie zaczne
3p+2≠0 to p nie rowna sie policz .....
z proporcji mamy
(18−5p)*3=(3p+2)*7
54−15p=21p+14 i dalej juz sam
1 mar 22:31
Antek: agulka jesli sam nie dojdzie to tego to zbedna taka pomoc
1 mar 22:32