Kwadrat liczby naturalnej
Axwer: Jak wytlumaczyć, że 7 (n2 + 4) nie jest kwadratem liczby naturalnej?
1 mar 21:39
ICSP: pokazać, że n2 + 4 nie jest podzielne przez 7 .
1 mar 21:55
Axwer: jak?
1 mar 22:06
ICSP: zależy od poziomu
1 mar 22:08
Trivial: ICSP, a czy to wystarczy? Co jeśli wyjdzie n2 + 4 = 3*3*7? (przykładowo)
1 mar 22:09
ICSP: ale u ciebie n
2 + 4 jest podzielne przez 7
1 mar 22:10
Trivial: Aha, rzeczywiście to wystarczy − teraz widzę.
1 mar 22:13
ICSP:
1 mar 22:14
Axwer: Jakiego poziomu?
1 mar 22:20
ICSP: twojego poziomu:
Jesteś studentem, uczniem liceum ?
1 mar 22:21
Trivial:
Reszta z dzielenia przez 7 musi być równa 0. Wystarczy rozpatrzeć n = 0,1,2,3,4,5,6 w
arytmetyce modulo 7.
n 0 1 2 3 4 5 6
n2+4 4 5 1 6 6 1 5
Zatem n2+4 nigdy nie jest podzielne przez 7.
1 mar 22:21
Axwer: Uczniem liceum. Dzieki Trivial
1 mar 22:24
ICSP: Trivial można spróbować prościej:
n
2 + 4 ma być niepodzielne przez 7 zatem wystarczy pokazać, że 3 nie jest resztą wkadratową
modulo 7
Z symbolu Legendre'a dostajemy :
c.n.p.
1 mar 22:25
ICSP: W liceum przyjęło się rozpatrywanie przypadków :
n = 7k
n = 7k + 1
.
.
.
n = 7k + 6
dla całkowitego k
W każdym z tych przypadków dojdziemy do sprzeczności. Wyjdzie na to samo co zrobił
Trivial
1 mar 22:28
Trivial: ICSP, nie znam symbolu Legendre'a. Co to za cudo?
1 mar 22:31
ICSP: "Cudo" które pozwala stwierdzić czy dana liczba jest resztą kwadratową modulo p
1 mar 22:38