kąt nachylenia pomiędzy ścianami ostrosłupa
magdalena: jak obliczyć kąt nachylenia pomiędzy ścianami wewnątrz ostrosłupa sześciokątnego?
to żadne książkowe zadanie, więc nie wiem czy podam wystarczającą ilość danych

mam ostrosłup sześciokątny foremny o długości krawędzi ściany 18cm i długości krawędzi podstawy
14 cm oraz wysokości bryły 11,3 cm
1 mar 20:48
magdalena: up
1 mar 21:15
Mila:
Mało precyzyjne Twoje pytanie,
czy chodzi Ci o kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy?
Czy chodzi Ci o kąt dwuścienny między sąsiednimi ścianami bocznymi.
1 mar 21:22
magdalena: o kąt dwuścienny między sąsiednimi ścianami bocznymi
hmm, myślałam, że jak napiszę ścianami to oczywiste, że chodzi o kąt pomiędzy sąsiednimi
ścianami

nie wiedziałam, że ściana = podstawa
1 mar 21:27
Mila:

BG⊥SC i DG⊥SC
|BG|=|DG|
Trzeba zastosować tw. cosinusów
DB
2=BG
2+DG
2−2*BG*DG*cosα
Wcześniej musisz obliczyć BG.
Poradzisz sobie?
1 mar 21:41
magdalena: matko bosko O.O
nie poradzę sobie, ale przez szacunek dla pomagających tłumokom chociaż spróbuję
1 mar 21:47
agulka:

a=14
d=2h
1=14
√3
(h
2)
2=18
2−7
2=275
h
2=5
√11
P
ściany=35
√11
35
√11=9h
Z tw. cosinusów: d
2=h
2+h
2−2*h*h*cosα
1 mar 21:57
magdalena: dziwne bo nietypowe czy raczej niemożliwe?
1 mar 22:09
Mila:

18
2=h
b2+7
2
h
b2=275
Przez porównanie pola ΔBCS obliczonego na dwa sposoby obliczysz BG.
dalej nie liczę, bo Agulka wcześniej napisała, sprawdź rachunki, jeśli masz pytania, to jestem
na forum.
1 mar 22:16
magdalena: ok, spróbuję coś wykrzesać z tego wszystkiego
dzięki
1 mar 22:20
Mila:
No i co?
1 mar 23:31