obliczy wykorzystując de l'Hospitala
baart: lim x→0 (1x2−1xtgx)
1 mar 20:39
sushi_ gg6397228:
regułę znasz?
1 mar 20:40
baart: tak
1 mar 20:41
sushi_ gg6397228:
to w czym problem ?
1 mar 20:42
baart: w innym niż mój, wyniku w odpowiedziach
1 mar 20:42
sushi_ gg6397228:
to zapisz obliczenia oraz używaj "U" zamiast "u", bo nie widać ułamka
1 mar 20:45
baart: | | 1 | | 1 | | 1−xctgx | | | |
lim x→0 ( |
| − |
| ) = lim x→0 ( |
| =H lim x→0 |
| |
| | x2 | | xtgx | | x2 | | 2x | |
| | −2cosxsinx | | 1 | |
=H lim x→0 ( |
| + |
| )/2 |
| | sin4x | | sin2x | |
1 mar 20:56
sushi_ gg6397228:
źle zrobiony wspolny mianownik
1 mar 21:02
ZKS:
sushi gg6397228 wszystko jest okej.
1 mar 21:08
ZKS:
Chodzi mi o ten wspólny mianownik na początku.
1 mar 21:08
sushi_ gg6397228:
widze, ze pozmieniał tgx−−> ctgx
źle policzona pochodna (x * ctg x)
1 mar 21:12
ZKS:
Tutaj właśnie jest błąd. Dobra nie przeszkadzam.
1 mar 21:13
baart: dzięki wielkie
1 mar 21:18