Wykonaj wykres funkcji
Hshs: | | 2x − 3 | |
Wykonaj wykres funkcji y= |
| |
| | 3 | |
1 mar 20:27
sushi_ gg6397228:
i z czym masz dokładnie problem ?
1 mar 20:28
bezendu:
1 mar 20:30
Hshs: zapomniałem jak się ten wzór przekształcało
1 mar 20:31
1 mar 20:33
Hshs: bezendu a jak to podstawiłeś?
1 mar 20:34
Antek: | a−b | | a | | b | |
| = |
| − |
| tak to sie przeksztalca |
| c | | c | | c | |
1 mar 20:34
Antek: | | 2 | |
narysowal wykres funkcji y= |
| x−1 |
| | 3 | |
1 mar 20:35
Hshs: no tak ale bezendu wyznaczył tu punkty (1,5, −1) Skąd mu sie te punkty wzięły?
1 mar 20:36
sushi_ gg6397228:
wpisał wzór i program sam wyliczyl
1 mar 20:38
Hshs: No dobra a samemu jak to wyliczyć mam? Żeby mi wyszły właśnie te punkty
1 mar 20:40
sushi_ gg6397228:
robisz tabelke, wybierasz sobie np
x −6; −3; 0; 3; 6;
y wyliczasz ze wzoru dla kazdego "x"
1 mar 20:41
Hshs: Czyli robię sobie tabelkę z liczbami −6, −3, 0, 3, 6 i to są x
| | 2x−3 | |
a y wyliczam ze wzoru: |
| |
| | 3 | |
Czyli do −6 y będzie wynosił
| | 2*−6−3 | | −15 | |
y= |
| = y= |
| y=−5 ? i tak do każdego punktu a potem wybieram sobie 2 punkty i |
| | 3 | | 3 | |
robie wykres?
1 mar 20:47
sushi_ gg6397228:
wszystkie punkty , im wiecej tym wieksza szansa ze sie nie pomylisz
1 mar 21:01
Hshs: Okey ale wyliczenia mam dobre? To zrobię te wszystkie punkty i zaznaczę

Dzięki! Naprawdę
wielkie dzieki bo ja tego nie rozumiałem, dopiero teraz zaczynam kojarzyć
1 mar 21:04
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
1 mar 21:07
Antek: takie robienie tabelki zeby narysowac wykres funkcji liniowej to sie robilo w podstawowce .
W szkole sredniej podstawiasz do wzoruu funkcji za x=0 i liczysz y i za y=0 i liczysz x i
przez te dwa punkty prowadzisz prosta .
A nawet powiem ze potrzebny jest 1 punkt bo z ewzoru funkcji odczyhtujesz punkt przeciecia z
osia OY
Wzor funkcji jest taki y=ax+b i to wlasnie b informuje nas w jakim miejscu wykres przetnie os
OY
1 mar 21:07
Hshs: Antek no w sumie to się zgadzam ale taka tabelka to też nieco ułatwiała sprawę

Przypominam
sobie, że moja matematyczka mnie uczyła z tabelką więc nie wiem. Ale tak jak mówisz wydaje się
prościej i szybciej niż z tabelkami
1 mar 21:17
Hshs: A a to zadanie jest jakiś sposób?
Przez które z liczb: 2,3,4,5,6,9,10,15,25 jest podzielna liczba 1080? Jaki na to zadanie jest
sposób? Bo widzę, że przez 2, 3 się dzieli
1 mar 21:20
sushi_ gg6397228:
trzeba poczytac teorie o podzielnosci przez liczby
jak sie dzieli przez 2 i 3−−−> to dzieli przez 6
jaki przepis na podzielnosc przez "9"; "4" ;"25"; "15", "25" ?
1 mar 21:22
Antek: Cechy podzielnosci sobie przyponuj . Przez 5 tez bo ostatnia cyfra 0 itd sprawdzaj
1 mar 21:23
Hshs: Jak się dzieli przez 2 to się dzieli przez 4. Jak się dzieli przez 3 to się dzieli przez 9. Jak
się dzieli przez 4 to się dzieli przez 8

Jak się dzieli przez 3 to się dzieli przez 6?
1 mar 21:24
sushi_ gg6397228:
66−−> czy sie dzieli przez "4", bo sie dzieli przez "2" ?
1 mar 21:25
Hshs: No ja wiem, że ostatnie 2 cyfry są parzyste to liczba dzieli się przez parzyste liczby. Ale ta
też się dzieli przez 3, która jest nieparzysta tak samo jak 9

Ale przez 25 już się nie
dzieli.
1 mar 21:26
Hshs: No właśnie nie sushi dlatego to jest takie niejasne troche
1 mar 21:27
1 mar 21:28
Hshs: Jest podzielna przez wszystkie prócz 25
1 mar 21:33
sushi_ gg6397228:
tak
1 mar 21:34
Antek: No i gitara
1 mar 21:34
Hshs: No i dzięki Panowie
1 mar 21:40