granice prawo i lewostronne- sprawdzenie
aaaaaaa: Proszę o pomoc
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim x−−>3 = |
| = |
| = |
| |
| | (x−3)3 | | (5−3)3 | | 8 | |
czy to jest dobrze zrobione i czy tojest granica lewo , czy prawostronna i czy zadanie jest
kompletne proszę o pomoc
1 mar 20:26
sushi_ gg6397228:
skąd wyszło w mianowniki 8?
1 mar 20:27
aaaaaaa: źle przepisałem , zamiast 5 w mianownku powinno być 3
| | 1 | | 1 | |
lim x−−>3 = |
| = |
| = 1 czy to jest ok ? |
| | (3−3)3 | | 0 | |
1 mar 20:33
sushi_ gg6397228:
trzeba liczyc jednostronnie
x−−> 3
− .......
| | stała | | stała | |
x−−> 3+....... i potem masz |
| =..... |
| =..... |
| | [0]+ | | [0]− | |
1 mar 20:34
aaaaaaa: czyli
| | 1 | | 1 | |
lim−−−> 3+ |
| = |
| |
| | (3+3)3 | | 729 | |
przepraszam ,żeo takie głupie rzeczy pytam ale dopiero zaczynam i nie wiem o co chodzi
1 mar 20:40
sushi_ gg6397228:
lipa
1 mar 20:40
aaaaaaa: pomógłbyś mi rozwiązać ten przykład , bo mam ich więcej i miałbym się na czym wzorować , bardzo
proszę o pomoc
1 mar 20:43
sushi_ gg6397228:
napisałem co trzeba zrobić oraz podałem , co ma wyjść potem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
dlaczego u Ciebie wyszło |
| =1 ? oraz |
| = |
| |
| | (3−3)3 | | (3+3)3 | | 729 | |
1 mar 20:44
aaaaaaa: no ja też nie wiem dlaczego mi tak wyszło
no bo 3−3 jest zero , mam zero w mianowniku a w liczniku jeden więc równa się 1
nie wiem o co chodzi .
1 mar 20:47
aaaaaaa:
| | 1 | | 1 | |
lim−−−> 3− |
| = |
| |
| | (3−(−3))3 | | 216 | |
| | 1 | | 1 | |
lim −−−>3+ |
| = |
| = 1 |
| | (3−3)3 | | (0)3 | |
nie wiem ja chyba to źle rozumiem
1 mar 20:52
aaaaaaa: pomoże kroś powie coś rozwiąże coś bo ja nie wiem czy jestem na dobrej drodze powyższe zapisy
nnic mi nie mówią . proszę o pomoc
1 mar 20:57
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 1 | |
lim x−> 3 − |
| = |
| = − ∞ |
| | (x−3)3 | | [0]− | |
1 mar 21:04
aaaaaaa: i to jest granica lewostronna tak ?
1 mar 21:05
sushi_ gg6397228:
tak
1 mar 21:07
aaaaaaa: a granica prawostronna to
| | 1 | | 1 | |
lim x−>3+ |
| = |
| = + nieskończoność , tak ? |
| | (3−3)3 | | [0]+ | |
1 mar 21:07
aaaaaaa: i to jest koniec zadania ?
1 mar 21:07
sushi_ gg6397228:
zalezy jakie bylo postawione pytanie w tym zadaniu
1 mar 21:13
aaaaaaa: jak mam przykład x0 = 5 y = {1}{(x−5)
5}
| | 1 | | 1 | |
lim x−>5− y= |
| = |
| = − nieskończonosć |
| | (5−5)5 | | [0]− | |
| | 1 | | 1 | |
lim x−>5+ y= |
| = |
| = + nieskończonosć |
| | (5−5)5 | | [0]+ | |
cy to jest dobrze wyliczone wg powyższego przykąldy
1 mar 21:14
aaaaaaa: oblicz granice prawo i lewostronną
1 mar 21:14
aaaaaaa: dziękuję za pomoc trochę z łaski ale jestem bardzo wdzięczny bo jeżeli to dobrze jest to jestem
do przodu i naprawdę dziękuję
1 mar 21:15
sushi_ gg6397228:
zgadza sie−−> wynik ok, tylko zapis do bani
co tam robi "y=" miedzy granica a ułamkiem ?
i jak ja zapisalem a jak jest u Ciebie w kazdej granicy (trzy ostatnie zapisy granic
jednostronnych)
1 mar 21:17
aaaaaaa: ale znowu nie rozumiem
1 mar 22:39
aaaaaaa: mam przykład x0 = 5 y = {1}{(x−5)
5}
wyznaczam granice
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim x−−>5− |
| = |
| = +nieskończoność lim x−−−>5− |
| = |
| |
| | (5−5)5) | | [0]− | | (5−5)5) | | 0 | |
Zapisałem granicę lewostronną czy to jest zapis kompletny ? czy znowu coś źle proszę
wytłumaczcie mi to
1 mar 22:43
aaaaaaa: pomoże ktoś czy jak zwykle nikomu sie nie chcę wytłumaczyć ! szkoda myślałem ,że ludzie tu też
pomagają
1 mar 22:56