pierwiatki liczb zespolonych.
kuku: Witajcie.
Potrzebuje pomocy.
Znajdź pierwiastki:
z
4 − 30z
2 + 289 = 0
By nie było to są liczby zespolone

Za a przyjąłem z
2.
Delta i wyszło a1 = 15−8i
a2=15+8i.
Później dałem pod wzór (x+iy)
2 = 15 − 8i
I co dalej ? Wychodzi mi że b=1/2 lub −15 i 1/2 , gdzie delta ma być większa niż 0.
Co dalej ? jak podstawie 15 +8i wychodzą takie same wyniki. Proszę o pomoc.
1 mar 20:08
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
1 mar 20:11
kuku: A da się podesłać fotke ? Obliczeń jest na strone a4
1 mar 20:12
sushi_ gg6397228:
wystarczy co druga linijkę pisać i nie wszystko od razu, bo jak jest źle to po co tyle pisać
1 mar 20:14
1 mar 20:20
kuku: Wiem, że muszą być cztery pierwiastki. Obliczenia w linku...
1 mar 20:22
sushi_ gg6397228:
nie czytam linków, więc musisz się wysilić i napisać ręcznie
1 mar 20:24
kuku: Przecież to jest link do fotki − skan mojego zeszytu. Nie gadaj że nie wejdziesz i że muszę
pisać wszystko
1 mar 20:33