Oblicz wartość wyrażenia
Hshs: Cześć. Nie wiem czy dobrze to obliczyłem a mianowicie:
Oblicz wartość wyrażenia (a+b)c−ab dla a=11, b=9, c=5
Ja to zrobiłem tak:
(11+9)5−11*9 = (20)5−99 = 100−99 = 1
To ma w ten sposób wyglądać

?
1 mar 19:57
wredulus_pospolitus:
tak
1 mar 19:59
Hshs: okey dzięki
1 mar 20:00
Hshs: a to (519 −15)*190
To będzie tak:
(519 −15)*190 = (2595−1995) *190 = 695 *190 = 190*6 :95 = 114095
= 12
Chyba dobrze?
1 mar 20:11
sushi_ gg6397228:
(a−b)*c= a*c − b*c −−> jest o wiele latwiej
policz tak i zobacz czy wyjdzie tyle samo
1 mar 20:13
Hshs: sushi ale mi chodzi o to co napisałem nad twoją odpowiedzią
1 mar 20:15
sushi_ gg6397228:
przeczytaj druga moją linijkę ze zrozumieniem
1 mar 20:16
Hshs: Ale Ci chodzi o to pierwsze czy drugie zadanie?
1 mar 20:18
Hshs: A dobra już rozumiem!
1 mar 20:19
sushi_ gg6397228:
a po co miałbym pisać do pierwszego?
1 mar 20:19
Hshs: Okey wyszło mi wcześniej

Ale sposób dobry hehe

Dziękuję
1 mar 20:22
Hshs: Wyniki się pokrywają więc jest okey
1 mar 20:23
sushi_ gg6397228:
a jaka oszczędność czasu i beż użycia kalkulatora
1 mar 20:23
Hshs: myślę, że Pana sposobem jest o wiele szybciej
1 mar 20:28