dowód
Radek:
Dowody, sprawdzian.
| | a | | √b2−1 | |
1/ Wykaż, że jeżeli a > 1 i b > 1 oraz |
| = |
| to a=b |
| | b | | √a2−1 | |
a
4−b
4−a
2+b
2=0
(a
2−b
2)(a
2+b
2)−(a
2−b
2)=0
(a−b)(a+b)(a
2+b
2−1)=0
a=b lub a=−b
C.N.W
1 mar 19:48
ZKS:
Hmm? a = −b? Źle.
1 mar 19:49
Radek:
z drugiego nawiasu tak wychodzi ?
1 mar 19:51
ZKS:
Nic tak nie wchodzi skoro a ; b > 1.
1 mar 19:52
Radek:
czyli tylko pierwszy nawias mnie interesuję ?
1 mar 19:53
wredulus_pospolitus:
tzn. całe rozumowanie dobrze
trzeba tylko napisać, że a=−b <−−− sprzeczne z warunkami początkowymi
i piszemy wtedy c.n.w.
1 mar 19:53
ZKS:
Tak. Ale należy to jeszcze uzasadnić tak samo co z trzecim nawiasem dlaczego go nie bierzesz
pod uwagę?
1 mar 19:53
Radek: Dobrze dziękuję.
1 mar 19:53
Radek:
w drugim i trzecim nawiasie wyrażenia są dodatnie.
1 mar 19:54
ZKS:
Dlaczego? Musisz wszystko pisać nie żebym się czepiał ale na maturze lepiej jest więcej napisać
niż za mało i żeby Ci mieli odjąć punkt chociaż Ty to wiesz ale nie zapisałeś tego.
1 mar 19:56
Radek:
Czyli mam zapisać tylko, że wyrażenia w drugim i trzecim nawiasie są dodatnie i są one
sprzeczne z warunkami zadania dlatego biorę tylko pod uwagę pierwszy nawias ?
1 mar 19:58
ZKS:
Równania a + b = 0 oraz a2 + b2 − 1 = 0 są sprzeczne ponieważ
a + b > 0 oraz a2 + b2 > 1 dla a ; b > 1.
1 mar 20:03