Pole trójkąta opisanego na czworokącie
kamil: Pole trójkąta prostokątnego jest czterokrotnie mniejsze od pola koła opisanego na tym
trójkącie. Oblicz stosunek długości krótszej przyprostokątnej do długości drugiej
przyprostokątnej
proszę o pomoc
a*b2*4 = pi * (√a2 + b22)2
nie wiem co dalej robić
27 paź 23:13
Bogdan:
| | a2 + b2 | |
a2 + b2 = (2R)2 ⇒ a2 + b2 = 4R2 ⇒ R2 = |
| |
| | 4 | |
| | a2 + b2 | |
2ab = π * |
| ⇒ 8ab = π(a2 + b2) / : ab |
| | 4 | |
| | a | | b | | a | |
8 = π( |
| + |
| ), x = |
| |
| | b | | a | | b | |
| | 1 | | x2 + 1 | |
8 = π(x + |
| ) ⇒ 8 = π * |
| / * x |
| | x | | x | |
8x = πx
2 + π ⇒ πx
2 − 8x + π = 0, Δ = 4(16 − π
2),
√ Δ = 2
√ 16 − π2
x
1 = ... lub x
2 = ...
Odp.: x = min{x
1, x
2}
28 paź 00:19