Wyrażenie algebraiczne, proszę o pomoc
Adam: Cześć. Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego wyrażenia:
3y−7x+32=0
2x−3y−7=0
I jaką metodą? Podstawiania?
1 mar 19:10
wredulus_pospolitus:
dodaj do siebie równania (stronami) ... dojdzie do 'redukcji' 3y
zostanie równianie z jedną niewiadomą (x) ... rozwiązujesz
1 mar 19:12
Adam: ma wyjść x=25 i y=25

?
1 mar 19:25
wredulus_pospolitus:
NA PEWNO nie
1 mar 19:26
wredulus_pospolitus:
od kiedy:
2*25 − 3*25 − 7 = 0
1 mar 19:26
Adam: No to nwm jak to zrobić. Nie rozumiem tych wyrażeń.
1 mar 19:27
Mila:
uporządkować:
−7x+3y=−32
2x−3y= 7 dodajemy stronami
−5x=−25 /:(−5)
x=5
podstawiamy do pierwszego równania
−7*5+3y=−32⇔−35+3y=−32
3y=3 /:3
y=1
Rozw.
x=5
y=1
spr.
L1=−7*5+3*1=−35+3=−32=P1
L2=2*5−3*1=10−3=7=P2
1 mar 20:21