układ równań
imię: mam problem z rozwiązaniem takiego o to układu równań:
a+b−d=0
c−a−e=0
d+e−f=0
11−a−3d=0
19−2b−3d−4f=0
13−4f−5c=0
czy ktoś ma pomysł jak to ruszyć przez podstawianie?
1 mar 19:09
wredulus_pospolitus:
zapisz to za pomocą macierzy i Gaussem 'jedziesz'
1 mar 19:10
wredulus_pospolitus:
a jeżeli jesteś w liceum to ... z pierwszego wyznacza 'a' i podstaw do drugiego ... wyznacz 'e'
i podstaw do trzeciego ... wyznacz 'd' ... itd.
1 mar 19:11
imię: nie znając Gaussa to trochu ciężko to wyliczyć
gubie sie w tych podstawieniach
1 mar 19:31
wredulus_pospolitus:
1) a = d−b
2) c = e + a = e + d − b −> c + b = d+e
3) f = d+e = c+b
4) a = 11 − 3d
z (1) i (4) masz d−b = a = 11 − 3d −> 4d = 11 + b
5) 19 = 2b + 3d + 4f
6) 13 = 4f + 5c = (korzystasz z (3)) = 4(c+b) + 5c −> 13 = 9c+4b
i tak dalej ... po kolei rób ... trochę roboty z tym jest, ale da się zrobić
1 mar 19:35
imię: ok

dzięki za pomoc

pomęcze sie
1 mar 19:37