równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i parametrem
Ania: Dla jakich wartości parametru k równanie |x2 − 4| = (k2 − 5) |x − 2| ma trzy rozwiązania: dwa
ujemne i jedno dodatnie?
1 mar 19:09
Piotr 10: Wpierw zbadaj co dzieje sie dla x=2
a potem podziel przez Ix−2I
1 mar 19:10
Ania: widzę że można tak rozpisać |x−2||x+2|=(k2 − 5) |x−2|, ale co dalej?
1 mar 19:13
Piotr 10: Najlepiej to graficznie zrobić, popatrz co napisałem, ja już muszę iść
1 mar 19:14
Ania: no właśnie zrobiłam graficznie, ale nie bardzo potrafię odczytać
1 mar 19:17
Ania: a co to znaczy zbadaj?bo jak wstawię 2 to mi strony się zerują
1 mar 19:17
ZKS:
|x2 − 4| = (k2 − 5)|x − 2|
|x − 2| * |x + 2| − (k2 − 5)|x − 2| = 0
|x − 2|(|x + 2| − k2 + 5) = 0
Jedno rozwiązanie już mamy
|x − 2| = 0 ⇒ x = 2 jest dodatnie.
Równanie |x + 2| − k2 + 5 = 0 musi mieć dwa rozwiązania ujemne.
1 mar 19:30
pigor: ..., Dla jakich wartości parametru
k równanie
|x2−4|= (k2−5)|x−2|
ma
trzy rozwiązania:
dwa ujemne i jedno dodatnie ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|x2−4|= (k2−5)|x − 2| ⇔ |x−2| |x+2|−(k
2−5)|x−2|= 0 ⇔
⇔ |x−2|(|x+2|−k
2+5)= 0 ⇔ |x−2|=0 v |x+2|= k
2−5 ⇔
⇔
x=2 >0 i (*) k∊R −
jedno rozwiązanie
dodatnie, więc jeszcze 2 ujemne ⇔
⇔ k
2−5>0 i (x+2=−k
2+5 v x+2=k
2−5) ⇔ |k|>
√5 i (x=−k
2+3<0 v x=k
2−7<0) ⇔
⇔ |k|>
√5 i (|k|>
√3 v |k|<
√7) ⇔ |k|>p[5} v
√5< |k|<
√7 ⇔
⇔
√5< |k|<
√7 ⇔
−√7< k< −√5 v √5< k< √7, a stąd i z
(*) ⇔
⇔
k∊(−√7;−√5) U (√5;√7) − szukany
zbiór k spełniający warunki zadania.
1 mar 19:56
pigor: ... o

widzę, że za bardzo − jak zwykle" bo on line − "grzebałem się" .
1 mar 19:58
Ania: czy tą drugą część mam zrobić graficznie?
czyli |x+2|=k2 − 5 i namalować wykres|x+2| i parabolę k2 −5?
1 mar 20:01
ZKS:
Parabolę? A gdzie tu masz zmienną?
1 mar 20:04
Ania: dlaczego k2 − 5 > 0 4 linijka rozwiązania?
1 mar 20:08
pigor: ..., jeśli juz tak bardzo chcesz "namalować" to maluj
linię prostą y=k
2−5= const. równoległą do osi OX przecinającą
wykres y=|x+2| w obu x−ach ujemnych , czyli dla k jakich

...
1 mar 20:11
pigor: ..., dlatego, bo wtedy to równanie |x+2|=k2−5 ma 2 rozwiązania
1 mar 20:12
Ania: no nie koniecznie chcę rysować

a dlaczego k
2 − 5>0
1 mar 20:49
ZKS:
Przecież Ci pigor napisał o 20 : 12.
1 mar 20:51
Ania: aha no tak, nie zauważyłam, dziękuję bardzo już dalej wszystko wiem
1 mar 20:58