Obliczyć granicę ciągu
Kasia94: Proszę o pomoc w rozwiązaniu granicy:
lim n→∞ (√9n2 − 4n −3n )
1 mar 19:08
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
| | √a − √b | | √a + √b | | a − b | |
√a − √b = |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | √a + √b | | √a + √b | |
przekształcenie to korzysta z doskonale znanego Ci wzoru skróconego mnożenia:
a
2 − b
2 = (a−b)*(a+b)
1 mar 19:09
Kasia94: | | (√9n2 − 4n + 3n ) | |
lim n→∞ (√9n2 − 4n − 3n ) * |
| = lim n→∞ |
| | (√9n2 − 4n + 3n ) | |
| | (√9n2 − 4n − 3n )2 | |
|
| |
| | (√9n2 − 4n + 3n ) | |
O coś takiego chodziło ?
1 mar 19:19
wredulus_pospolitus:
nie ... nie oto chodziło
od kiedy: (a−b) * (a+b) = (a−b)*(a−b) = (a−b)
2 
1 mar 19:21
Kasia94: | | (√9n2 − 4n −3n) | |
lim n→∞ (√9n2 − 4n −3n) * |
| do tego miejsca jest |
| | (√9n2 − 4n −3n) | |
dobrze czy chodzi o to żeby dać 3n pod pierwiastek?
1 mar 19:38
wredulus_pospolitus:
jeszcze raz zobacz co ja napisałem a co Ty napisałaś
1 mar 19:47
Kasia94: | | ((√9n2 − 4n)2 −(3n)2) | |
|
| |
| | √9n2 − 4n −3n | |
a teraz?
1 mar 20:08
sushi_ gg6397228:
dlaczego masz dalej w mianowniku odejmowanie ?
1 mar 20:11
Kasia94: | (√9n2 − 4n)2 − (3n)2 | | 9n2−4n − 9n | |
| = |
| |
| (√9n2 − 4n)2 + 3n | | 9n2 − 4n+ 3n | |
mam nadzieje ze teraz juz nie popełniłam błędu ?
1 mar 20:30
sushi_ gg6397228:
dalej źle
o 19.19 masz dobrze zapisany mianownik
formułkę wklej sobie do worda, aby robić kopiuj i wklej, bo sie jeszcze duzo napiszesz
1 mar 20:32
Kasia94: | | √9n2 + 4n −3n | |
limn→∞{√9n2 + 4n −3n = limn→∞ {√9n2 + 4n −3n * |
| = |
| | √9n2 + 4n −3n | |
| | (√9n2 + 4n)2 −(3n)2 | |
limn→∞ |
| |
| | √9n2 + 4n + 3n | |
1 mar 20:58
Janek191:
Teraz jest dobrze
1 mar 21:01
Janek191:
| | 9 n2 + 4n − 9 n2 | | 4n | |
... = |
| = |
| = |
| | √9 n2 + 4 n + 3 n | | √9 n2 + 4n + 3n | |
więc
| | 4 | | 4 | | 2 | |
lim |
| = |
| = |
| |
| | √9 + 4n + 3 | | 6 | | 3 | |
n→
∞
1 mar 21:04
Kasia94: Dzięki!
1 mar 21:09