pola figur podobnych
butu: W trapezie ABCD, AB i CD są równoległe, poprowadzono przekątne AC
i BD, które przecięły się w punkcie S. Pole trójkąta ABS jest równe 18cm kwadratowych, a pole
trójkąta CDS jest równe 8cm kwadratowych. Oblicz pole trapezu ABCD.
27 paź 23:13
Bogdan:

Dużo pisania, podam zależności (to zadanie już pojawiało się na forum).
P
1 − pole trójkąta ABS,
P
2 − pole trójkąta CDS,
P
3 − pole trójkąta ADS i pole trójkąta BCS.
Pole trapezu P = (
√ P1 +
√ P2 )
2
Po rozwinięciu: P = P
1 + 2
√ P1*P2 + P
2 i P
3 =
√ P1*P2
28 paź 00:29