wartość bezwzględna
Ania: Naszkicuj wykres funkcji x |x+4|
1 mar 19:07
wredulus_pospolitus:
f(x) = |x+4|
1 mar 19:08
1 mar 19:08
Ania: nic mi to nie mówi bo tam mamy przesunięcie po osi oy w zależności od tego czy jest + czy − a
tutaj mam mnożenie
1 mar 19:10
Ania: wydaje mi się, że początek powinien być taki:
x*(x+4) dla x≥−4
x*(−(x+4)) dla x<−4
1 mar 19:11
wredulus_pospolitus:
to jest f(x) = x*|x+4|
1 mar 19:11
Ania: tak
1 mar 19:18
wredulus_pospolitus:
no to robisz tak jak napisałaś
1 mar 19:18
Ania: czyli teraz powinnam zrobić dwie tabelki i wziąć parę punktów i narysować i to wszystko, tak?
1 mar 19:20
wredulus_pospolitus:
a po co tabelki ... to są dwie parabole ... miejsca zerowe znasz ... rysujesz sobie ołówkiem
obie i wybierasz 'kiedy która jest'
1 mar 19:21
Ania: no tak, to chyba dam radę, dzięki
1 mar 19:24
Mila:

f(x)= x |x+4|
1) |x+4|=x+4 dla x≥−4 wtedy masz wzór funkcji taki:
f(x)=x*(x+4) dla x≥−4 (x=0 lub x=−4, x
w=−2,y
w=−4)
2) x<−4⇔
|x+4|=−x−4 wtedy masz wzór f(x) taki:
f(x)=−x*(x+4) dla x<−4
1 mar 20:14