aa
hugo: Dla jakich parametrów m, w(x) jest podzielne przez q(x);
w(x)=2x
3−(m+7)x
2+(m
2−2m+7)x+6
q(x)=x−m
Z hornera.... reszta:
2m
3−9m
2+7m+6=0
w(2)=0
Z hornera....
2m
2−5m−3=0
.....................................
Suma rozwiązań:
SPrawdzi mi ktoś
1 mar 18:19
wredulus_pospolitus:
źle wyliczone miejsca zerowe
| | 1 | | 1 | |
od kiedy |
| *(3 |
| ) = 3  |
| | 2 | | 2 | |
1 mar 18:26
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | | −5 | |
natomiast |
| + 3 |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1 mar 18:27
Trivial:
Resztę masz wyliczoną dobrze, ale na przyszłość nie męcz się Hornerem. Skorzystaj z
twierdzenia: reszta dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x−a) wynosi W(a). Czyli reszta w
tym zadaniu jest w(m).
1 mar 18:30
hugo: dobre

dużo szybsze z resztą, uczyłem się o tym aczkolwiek hornera mam już opanowanego do
perfekcji
2 mar 00:55