Logarytmy
Loka: Proszę o pomoc

Jak zacząć to zadanie?
Uzasadnij, że liczby a=log
7 2 * log 7+log 50,
| | log2 36 * log3 36 | |
b= |
| , |
| | log2 36 + log3 36 | |
| | log3 4 +log3 25 | |
c= |
| są równe. |
| | 4(log2 2 − log 2 * log 5 + log2 5) | |
1 mar 18:04
wredulus:
Bez liczenia ... b=1 ... licznik=mianwnikowi
a .... wlasnosci logarytmow log
ab*log
bc = log
ac
c .... skorzystaj ze wzoru skroconego mnozenia w liczniku ... i co zostaje
1 mar 18:09
Loka: dlaczego w b, bez liczenia?

mnożenie jest w liczniku, a dodawanie w mianowniku.
1 mar 18:13
Loka: odpowiedź ma być taka: a=b=c=2. chyba, że w Kiełbasie źle podali.
1 mar 18:18
wredulus_pospolitus:
aaaach tam jest
*
1 mar 18:18
wredulus_pospolitus:
to inaczej ... w (b)
skorzystaj z tego zarówno w liczniku jak i w mianowniku ... w mianowniku dodaj te ułamki
sporo się zacznie upraszczać ... i co zostaje
1 mar 18:20
Loka: za chwilę wracam, policzę
1 mar 18:22
Loka: ej, a jak mają podstawy inne? masakra, nie wiem.
1 mar 18:24
Loka: wyszło mi:
a=2
| | log3 4+log3 25 | |
c= |
| |
| | 4(log 2 + log5)2 | |
1 mar 18:28
wredulus_pospolitus:
c ... a w życiu ... wzór skróconego mnożenia w LICZNIKU zastosuj ... a w mianowniku to co
napisałaś to nie jest to samo co było pierwotnie w mianowniku
zauważ, że tutaj masz:
| (2a)3 + (2b)3 | |
| |
| 4*(a2 −a*b + b2 | |
gdzie:
a = log 2
b = log 5
1 mar 18:31
Loka: | | (2log2)3 + (2log 5)3 | |
c= |
| |
| | 4(log 2− log5)2 | |
tak?
1 mar 18:35
wredulus:
A od kiedy
a
2−a*b + b
2 = a
2 −
2a*b + b
2 = (a−b)
2
1 mar 18:39
Loka: od 18:35

Chyba nie mój dzień. Ale to tak:
| | (2log2)3 + (2log 5)3) | |
c= |
| |
| | 4(log2 2 − log 2 * log 5 + log2 5) | |
1 mar 18:44
wredulus_pospolitus:
nom ... i teraz w liczniku 2
3 'przed nawias'
natomiast samo a
3+b
3 = (a+b)(a
2−ab+b
2) <−−− wzór skróconego mnożenia
i co się 'piknie' robi z tym ułamkiem
1 mar 18:50
Loka: czyli w liczniku będzie:
| | 8 | |
23 (log 2 + log 5)3 i teraz to z wzoru skróconego mnożenia i zostanie: |
| =2 |
| | 4 | |
dobrze myślę? będzie 'piknie'?

tak z ciekawości, jesteś z południowej Polski?
1 mar 18:59
Eta:
c)
Licznik : (log4+log25)
3−3log4*log25(log4+log25)= 8− 24log2*log5= 8(1−3log2*log5)
Mianownik : 4[(log2+log5)
2−3log2*log5] = 4−12log5=4(1−3log2*log5)
1 mar 19:04
Loka: a teraz, co z podpunktem b
| log2 36 * log3 36 | |
| |
| log2 36 + log3 36 | |
1 mar 19:05
wredulus_pospolitus:
| | | | 1 | | a*b | |
| = |
| = |
| * |
| = ... |
| | | | a*b | | b−a | |
1 mar 19:07
Loka: ok, zrobione. Dziękuje
wredulus pospolitus i
Eta
1 mar 19:12
wredulus_pospolitus:
Loka ... WZORY SKRÓCONEGO MNOŻENIA






koniecznie sobie powtórz

od kiedy a
3 +b
3 = a
3 + 3a
b + 3ab
2 + b
3 = (a+b)
3
1 mar 19:14
wredulus_pospolitus:
tam miało być 3a
2b a nie 3a
b
1 mar 19:14
Loka: kurcze, raczej wyłączanie przed nawias, bo wyłączyłam i reszte 'wwaliłam' w 1 nawias

najlepiej wszystko powtórze.
1 mar 19:28
wredulus_pospolitus:
1 mar 19:28