zad1
dwie kule mające średnice 4cm i 1cm wpisano w stożek w ten sposób , że większa jest styczna do
podstawy i powierzchni bocznej stożka , zaś mniejsza−do powierzchni bocznej stożka i do
większej kuli. Oblicz pole powierzchni tego stożka
zad 2
w trójkącie ABC na boku BC zaznaczono punkt D , na boku AC zaznaczono punkt E, na boku AB punkt
F. Poprowadzono okręgi oA oB oC w ten sposób że okręgu oA należą punkty A,E,F , do oB −
punkty B,D,F a do oc punkty C,D,E . Wykaż że trzy okręgi przecinają się w jednym punkcie
1.
Przekrój osiowy stożka. Rysunek.
|DF| = |EM| = 1 cm
|MG| = |EG| − |EM| = 4 − 1 = 3 cm
|FG| = 4+ 1 = 5 cm
|DE| = |FM| = √52 − 32 = 4 cm
−−−−−−−−−−−−
Z podobieństwa trójkątów ΔCDF~ΔCEG
| |DF| | |CD| | ||
= | |||
| |EG| | |CE| |
| 1 | |CD| | ||
= | |||
| 4 | |CD| + |DE| |
| 1 | |CD| | ||
= | |||
| 4 | |CD| + 4 |
| 4 | ||
|CD| = | cm | |
| 3 |
| 5 | ||
|CF| = √|CD|2 + |DF|2 = √(4/3)2 + 1 = | cm | |
| 3 |
| 5 | 32 | |||
H = | + 1 + 4 + 4 = | cm | ||
| 3 | 3 |
| |DF| | |CD| | ||
= | |||
| |WB| | |CW| |
| 1 | 43 | ||
= | |||
| R | 323 |