blagajaca: Blagam pomozcie jak to rozwiazac 4x
0,02−3x+7=0

1 mar 17:39
blagajaca: Pomocy prooosze:(
1 mar 17:43
blagajaca: Jest tu ktos madry kto pomoze?
1 mar 17:48
blagajaca:
1 mar 17:48
blagajaca: 
1 mar 17:55
hugo: 
trudne
1 mar 18:00
hugo: x~3,5
1 mar 18:10
profesor : no normalnie wpisujesz w kalkulator i jest wynik

, prawda że proste
1 mar 18:14
wredulus_pospolitus:
przecież to zadanie zapewne się robi z metod numerycznych
1 mar 18:16
profesor : | | 2 | |
nie metod numerycznych tylko trzeba zamienić te 0,02 na |
| i dalej obliczyć..... |
| | 100 | |
1 mar 18:21
hugo: Byłbyś tak łaskaw i to wyprowadził? Dla głodu wiedzy ogółu? Profesorze
1 mar 18:25
blagajaca: Tak zrob pokolei prosze
1 mar 18:31
hugo: Pani błagająca, (fajny nick ^^

to studentka?
1 mar 18:31
wredulus_pospolitus:
| | 2 | |
zamienić na |
| i 'dalej obliczyć' ... haha ... i niby jak  metody numeryczne jak nic |
| | 100 | |
... może (ale to może) coś by się tutaj z pochodnymi zrobiło ... ale nie ma po co
1 mar 18:33
blagajaca: Tak studentka a metodami numerycznymi jak?
1 mar 18:34
hugo: Musisz czekać aż wbije tu ETA/Mila : > one generalnie potrafią wszystko.
Ja jestem maturzystą, polecasz kierunek matematyczny? coś możesz doradzić?
1 mar 18:37
Trivial: Wyniku analitycznego raczej nie policzysz. Co najwyżej przybliżony.
1 mar 18:38
wredulus:
Studentko ... a na jakim przedmiocie masz takie rownania do wyliczenia

Odpowidnia teorie
winnas miec wylozona
1 mar 18:40
blagajaca: Wlasnie o to chodzi ze nie dali nam teorii a przedmiot to ekonometria a przyblizona wartosc jak
mozna obliczyc?
1 mar 18:43
1 mar 18:46
wredulus_pospolitus:
i nie wierzę w to, że nie miałaś podanej metody rozwiązywania
1 mar 18:49
blagajaca: Nie to raczej chyba nie to wynik ma byc w przyblizeniu 28 tylko jak
1 mar 18:50
wredulus_pospolitus:
nie ... tej wynik w przybliżeniu nie będzie =28
bo wynosi on ≈3,70203 ... więcej cyferek wolfi nie podaje

a mathematic'y nie chce mi się
odpalać)
1 mar 18:52
Trivial:
A ja wierzę w to, że nie było metody rozwiązywania, bo chyba nie to jest najważniejsze na
przedmiocie takim jak ekonometria. Podobnie, na fizyce też nie rozwiązują równań różniczkowych
tylko często podają gotowy wynik, żeby nie tracić czasu. Od tego jest wolfram, żeby policzył.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=4x^0.02+-+3x+%2B+7+%3D+0
1 mar 18:53
wredulus_pospolitus:
o ile w tym drugim równaniu podanym jakiś czas temu ... faktycznie wychodzi ≈27.9217
a tyle w tym jest to ≈3.70203
1 mar 18:53
wredulus_pospolitus:
Trivial ... ja uznałem że ona ma takie zadanie do rozwiązania ... a skoro ma takie zadanie to
ma podaną metodę −−− dla mnie to oczywista oczywistość.
Jasne ... na fizyce nie masz RR'ów tłumaczonych, ale (przynajmniej tak było za moich czasów)
RR'y są wcześniej (równolegle) na matematyce 'tłuczone'
1 mar 18:55
Trivial:
wredulus: Ja miałem na pierwszym wykładzie z fizyki (semestr pierwszy) całkę krzywoliniową
skierowaną, więc trochę nie bardzo po kolei.

Gdzieś na czwartym pojawiły się RR...
blagajaca: Jeżeli chcesz liczyć to ręcznie to zapoznaj się przykładowo z metodą Newtona.
Jest to metoda obliczania kolejnych przybliżeń rozwiązania. Zgadujesz pierwsze przybliżenie
x
0, a potem:
1 mar 18:59
blagajaca: A skad wiesz ze to jest w przyblizeniu 3,702
1 mar 19:22
blagajaca: Ktos mi to moze powiedziec w przyblizeniu jak to robic? Tak pokolei i prosto?
1 mar 19:24
blagajaca: I nie mialam metody tego rozwiazywania to nie szkola srednia ze uczysz sie tego co na
lekcjach...
1 mar 19:26
wredulus_pospolitus:
Trivial napisał Ci sposób w jakim za pomocą kolejnych 'kroków' dojdziesz w końcu do rozwiązania
x≈3.70203 ... w jaki sposób wiedziałem

wrzuciłem do Wolframa i mi wyliczył ... a on także
wyliczył to numerycznie.
1 mar 19:27