matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja liniowa
malina:
Liczba x= −5 jest miejscem zerowym funkcji f(x)=(4−a)x+5 dla: A. a= 3 B. a= −3 C. a= −5 D. a= 5
1 mar 17:14
agulka:
f(−5)=0 (4−a)*(−5)+5=0 −20+5a+5=0 5a=15 a=3
1 mar 17:33
malina:
Dziękuję
1 mar 17:35