Podpowie ktoś jak się za to zabrać?
abcde: Cześć.
Oblicz współrzędne wektora a, który jest równoległy do wektora AB=[−5,−2], a jego długość
wynosi 29.
1 mar 16:49
abcde: proszę tylko o podpowiedź...
1 mar 17:03
J: Skorzystaj z warunku równoległości dwóch wektorów i z faktu,że szukany wektor ma mieć długość
29
1 mar 17:06
Janek191:
→ → →
a = α AB i I a I = 29
1 mar 17:18
abcde: a=[x,y]
k − liczba stała, przez którą mnożę wektor AB, żeby wyszedł mi wektor a,
k∊ R
−5k=x i −2k=y
29=√(−5k2) + (−2k2)
29= √29a2
29= [a]√29 ⇒ a ∊ {√29, −√29}
a=[−5√29, −2√29] ∨ a=[5√29, 2√29]
Dobrze?
1 mar 17:24
Janek191:
Tak
1 mar 17:28
abcde: dziękuję
1 mar 17:28