pole
kolorado : Pole działki budowlanej jest równe 800 m2.Ile wynosi pole powierzchni działki na planie
wykonanym w skali 1:200?
1 mar 16:29
kolorado :
1 mar 19:05
dero2005:
| 800 | |
| = 0,02 m2 = 200 cm2 |
| 200*200 | |
1 mar 22:03
pigor: ..., czyli stosunek pola na planie
Pp=? w cm
2, do
pola działki w realu jest równy kwadratowi skali podobieństwa,
a więc tu :
| Pp | | 1 | |
| = ( |
| ) 2 ⇒ Pp=800* 14= 200 [cm2] ...  |
| 800*1002 | | 200 | |
1 mar 22:28
pigor: ..., lub prosto tak :
z danej skali 1:200 wynika, że 1cm na planie to 200cm= 2m w realu,
czyli
1cm2 na planie to (2m)
2=
4m2 w realu , zatem
4m2 *200= 800m
2 w realu , to
1cm2* 200=
200cm2 na planie.
1 mar 22:33