trójkąt
Uczę się:

W trójkącie ABC dane są |AC|=6, |BC|=4, |∡ACB|=120
◯. Wyznacz długości odcinków, na jakie
został podzielony najdłuższy bok przez dwusieczną przeciwległego kąta. Wyznacz długość
fragmentu dwusiecznej danego kąta zawartej w opisanym trójkącie.
α=120
o
β=60
o
Czy dobrze to wszystko oznaczyłem na rysunku? I, że mam obliczyć x i y?
1 mar 16:18
Mila:
Dobrze.
I jeszcze CD masz obliczyć.
1 mar 16:22
bezendu:
Podobne zadanie do mojego
1 mar 16:22
Mila:
Właśnie myślałam, abyś to rozwiązał.
1 mar 16:32
bezendu:
Dam inne oznaczenia |AB|=k
Z tw cosinusów:
k
2=6
2+4
2−2*6*4*cos120
0
cos120
0=cos(180
0−60)=−cos60
0
k
2=36+16+24
k=2
√19
1 mar 16:39
Mila:
I |CD|?
1 mar 16:57
Uczę się: bezendu, zrobiłeś że:
czy:
i powiedz mi skąd taka zależność? co mam wpisać na necie by siędowiedzieć że takie są
zależności w trójkącie?
1 mar 16:57
1 mar 16:59
1 mar 17:00
Uczę się: nie znałem, ale już znam...
1 mar 17:03
Mila:
Dobrze obliczone |CD|, bezendu. Może napisz koledze rozwiązanie z komentarzem.
1 mar 17:04
bezendu:
Robiłem sposobem który pokazał mi wczoraj Mila i jest genialny !
Liczysz pole trójkąta ABC a potem
ΔADC+ΔDBC=ΔABC i z tego wyliczysz środkową.
1 mar 17:08
Uczę się: P
ABC=6
√3
1 mar 17:15
Mila:
Dobrze pole.
1 mar 17:25
Uczę się: i teraz muszę policzyć pola ADC i DBC?
1 mar 17:38
Mila:
Tak.
1 mar 17:48
Uczę się:
jakieś kosmiczne te pola mi wyszły
1 mar 18:03
Mila:
Masz porównać pola, aby obliczyć |CD|.
d=|CD|
| 1 | | 1 | | 1 | |
| *6*d*sin(60o)+ |
| *d*4*sin60o= |
| *6*4*sin120o |
| 2 | | 2 | | 2 | |
sin(120
o)=sin60
o
6d+4d=24
10d=24
1 mar 18:15
Uczę się: | | 1 | |
Jak ci taki wynik wychodzi... mogłabyś mi to rozpisać? |
| z 6 i 4 się skracają sin60o to |
| | 2 | |
| | √3 | |
|
| . więc nie wiem skąd taki wynik... |
| | 2 | |
1 mar 18:43
Mila:
| 1 | | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
| *6*d* |
| + |
| *4*d* |
| = |
| *6*4* |
| /*4 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
6*d*
√3+4*d*
√3=6*4*
√3/ :
√3
6d+4d=24
1 mar 19:11
Uczę się: dzięki, faktycznie mianownik wychodzi 4 z mnożenia a ja obustronnie mnożyłem *2, nie zauważyłem
poprostu tego

dzięki, wszystko gra.
1 mar 22:21
Mila:
1 mar 22:31