podstawy w trapezie
Nokia: Wyznacz iloczyn długości podstaw trapezu o równych ramionach, którego ramię ma długość x, a
przekątna z. Prosze o pomoc.
1 mar 15:39
Kaja:
| | a−b | | a−b | |
h2+(a− |
| )2=z2 oraz h2+( |
| )2=x2 |
| | 2 | | 2 | |
| | (a−b)2 | |
zatem x2− |
| +U(a+b)2}{4}=z2 |
| | 4 | |
x
2+ab=z
2
ab=z
2−x
2
1 mar 16:24
Nokia: Kaja: mogłabyś mi wytłumaczyć te ostatnie zapisy? U(a+b)2}{4}=z2 z góry dzięki
1 mar 16:50
agulka:

a=b+2d
a−b=2d
| | a−b | | 2b+a−b | | a+b | |
b+d=b+ |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a−b | | (a−b)2 | |
h2=x2−d2=x2−( |
| )2=x2− |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | a+b | | (a+b)2 | |
h2=z2−(b+d)2=z2−( |
| )2=z2− |
| |
| | 2 | | 4 | |
Skoro prawe strony są równe, to lewe też są równe:
| | (a−b)2 | | (a+b)2 | |
x2− |
| =z2− |
| /*4 |
| | 4 | | 4 | |
4x
2−a
2+2ab−b
2=4z
2−a
2−2ab−b
2
2ab+2ab=4z
2−4x
2
4ab=4(z
2−x
2) /:4
ab=z
2−x
2
1 mar 17:23