zadanie z klockami :)
Mateusz: Cześć, to zadanie z próbnej matury poziom podstawowy, zawsze miałem problem z takimi typu
zadaniami, nie mogę sobie w ogóle tego wyobrazić, proszę o wyjasnienie i może jakieś inne
zadanie tego typu do przecwiczenia.
Jacek bawi się sześciennymi klockami o krawędzi 2 cm. Zbudował z nich duży sześcian
o krawędzi 8 cm i wykorzystał do tego wszystkie swoje klocki. Następnie zburzył budowlę
i ułożył z tych klocków drugą bryłę – graniastosłup prawidłowy czworokątny. Wtedy
okazało się, że został mu dokładnie jeden klocek, którego nie było gdzie dołożyć. Oblicz
stosunek pola powierzchni całkowitej pierwszej ułożonej bryły do pola powierzchni
całkowitej drugiej bryły i wynik podaj w postaci ułamka nieskracalnego.
1 mar 15:13
J: Najpierw policz ,ile Jacek ma klocków do dyspozycji.
1 mar 15:17
zawodus : Dobre zadanie może w końcu maturzyści trochę myśleć...
1 mar 15:21
Mateusz: Może obliczyć objętość tego dużego czyli to będzie 512, małego to 8. Czyli chyba ma 64 klocki.
Próbowałem rozwiązać to przy użyciu pola powierzchni, ale coś mi nie wychodzi

.
1 mar 15:25
J: Na razie dobrze.Jacek ma 64 klocki.Teraz zacznij od tego,że w podstwie nowej bryły musi być
kwadrat. − czyli 4 kocki i buduj i zobaczysz .czy zostanie Ci jeden klocek.Jeśli nie to ułóż
podstawę z 9−ciu klocków i buduj ...
1 mar 15:29
Mateusz: Trochę spóźnione, ale dzięki. Udało mi się zrobić i odpowiedź jest okej, tylko jedna kwestia
nie daje mi spokoju. Ja obliczyłem liczbe klocków przy użyciu wzoru na objętość, a znalazłem
na stronie cke rozwiązanie takie:
Pole powierzchni całkowitej pierwszej budowli (sześcianu) jest równe 6 * 82 = 384
Obliczamy, ile klocków ma Jacek: 8:2 = 4, 43 = 64. Mógłby mi ktoś to wyjaśnić.
1 mar 17:53
Mateusz: ktoś mógłby na to spojrzeć, bardzo mi na tym zależy.
1 mar 18:10
PW: Dobrze liczą: skoro bok sześcianu ma 8cm, a bok klocka 2 cm, to liczba klocków na jednym boku
sześcianu jest równa
8:2 = 4.
W takim razie sześcian sklada się z
43 = 64
klocków.
1 mar 18:31
Mateusz: dzięki za odpowiedź.
1 mar 18:46