jednokłaność i podobieństwo
iboxx: Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu kilku zadań, z którymi niestety nie mogę sobie poradzić.
1. Dane są punkty A=(4,1), B=(2,5), C=(3,−3), D=(−2,7). Oblicz skalę podobieństwa i współrzędne
środka takiej jednokładności, aby obrazem odcinka AB był odcinek CD i skala była liczbą
ujemną.
2. Dany jest trójkąt ABC i prosta k styczna w punkcie A do okręgu opisanego na tym trójkącie.
Prosta BC przecina prostą k w punkcie P. Długości odcinków AC, BC, PB zostały podane na
rysunku . oblicz długość odcinka AB.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/cc497ae49d9bfe27.html
3. Na zewnątrz trójkąta prostokątnego ABC, w którym I<ACBI=90
\circ oraz IACI = 5, IBCI = 12
zbudowano kwadrat ACDE (zobacz ryunek). Punkt H leży na prostej AB i I<EHAI = 90
\circ .
Oblicz pole trójkąta HAE.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/19b53efee4f469dd.html
4. Przez punkt P poprowadzono dwie proste, które przecięły okrąg odpowiednio w punktach A, B
oraz C, D (zobacz rysunek) Wiedząc, że IPBI + IPDI = 28 oraz IPAI : IPCI = 5 : 9, oblicz IPBI
oraz IPDI