hej ;) pomożecie ?
kitttyy ;): hej

pomożecie ?

nie wiem jak zrobić zad

zadanie nr 1
dwie kule mające średnice 4cm i 1cm wpisano w stożek w ten sposób , że większa jest styczna do
podstawy i powierzchni bocznej stożka , zaś mniejsza−do powierzchni bocznej stożka i do
większej kuli. Oblicz pole powierzchni tego stożka
zadanie nr 2
w trójkącie ABC na boku BC zaznaczono punkt D , na boku AC zaznaczono punkt E, na boku AB punkt
F. Poprowadzono okręgi o
A o
B o
C w ten sposób że okręgu o
A należą punkty A,E,F , do o
B −
punkty B,D,F a do o
c punkty C,D,E . Wykaż że trzy okręgi przecinają się w jednym punkcie
zadanie nr 3
Basen można napełnić otwierając zawór nr 1, a opróżnić, odkręcając zawór nr 2. Jeśli otworzony
jest tylko jeden zawór, całkowite napełnienie basenu trwa o godzinę krócej niż jego
opróżnienie. Gdy równocześnie odkręcono obydwa zawory, basen napełnił się w ciągu 12h. W ciągu
ilu godzin napełni się basen, jeśli zawór nr 2 będzie zamknięty?
pigor: ... np. zad 3. niech
t=? −szukany
czas w h napełnienia basenu o pojemności V,
to z warunków zadania, równanie szybkości napełniania basenu
przez otwarte jednocześnie 2 zawory ma postać np. taką :
Vt − Vt+1= V12 /:V ⇔
1t −
1t+1=
112 /*12t(t+1) ⇔
⇔ 12(t+1)−12t=t(t+1) ⇔ 12=t(t+1) ⇔ 3*4=t(t+1) ⇒
t=3 [h]. ...