delta, a ilość rozwiązań
Dawid: witajcie,
mam takie pytanie odnośnie zadania, w którym mamy rozpatrzyć ilość rozwiązań równania etc.
przykład:
Znajdź wszystkie wartości m , dla których suma różnych rozwiązań równania x2−2m(x−1)−1=0 jest
równa sumie ich kwadratów
I TERAZ pojawia się moje pytanie. w założeniach powinniśmy przyjąć, że Δ≥ czy Δ>0

w internecie większość osób pisze >0, ale nauczycielka w szkole twierdzi, że pierwiastek
podwójny to tak jakby dwa rozwiązania.
proszę o pomoc
1 mar 14:12
52: jeśli masz różne to Δ>
a jeśli nic nie masz o tym wspomniane to Δ≥
1 mar 14:13
J: Gdy Δ = 0, mamy tzw. pierwiatek podwójny, czyli x1 = x2
1 mar 14:16